registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

'Eerst pauper, dan president' oftewel De bewondering van het geweld

/~nieuws/pics/lhijack.jpg

Femke Wolting heeft een film gemaakt 'Last hijack', 'De laatste kaping'. Zij kwam daarover berichten bij Pauw & Witteman. De hoofdpersoon had, naar verluidt, door zijn carrière als kaper bij zijn terugkeer in zijn omgeving groot aanzien verworven: eerst gold hij hij als een sukkel en idioot, nu werd hij gerespecteerd en aangesproken met 'papa'. En hoewel zijn ouders hem voor zijn vertrek verwijten maakten ('vroeger wist je nog het verschil tussen goed en kwaad') en te kennen gaven dat zij hem niet voor piraterij opgevoed hadden, ging hij toch en besloot Femke Wolting zijn piratencarrière, inclusief het doden van mensen, serieus te nemen en als zodanig te verfilmen.

Dit is tekenend voor onze tijd: werden vroeger voornamelijk helden vereerd en geportretteerd die uitblonken in daden waarmee de mensheid van ellendelingen bevrijd werd, nu presenteren de media als helden steeds vaker lieden die juist uitblinken in het veroorzaken van ellende. Het is al een aardig rijtje: Holleeder mocht al eens 'doceren' bij Twan Huys in College Tour, alle voetstappen van Badr Hari worden gefilmd en op radio en tv uitvoerig besproken - natuurlijk is er ook al een biografie van hem verschenen -, in sommige milieu's ben je een held als je in Syrië of Irak door een zelfmoordaanslag tientallen willekeurige mensen hebt gedood en nu wordt je leven ook al op het doek gebracht als je met kapingen 1,8 miljoen dollar aan losgeld hebt weten af te dwingen.
Prestaties in de misdaad worden het publiek voorgeschoteld als bewonderenswaardige verrichtingen en in 'Het aanzien van ...' met gouden letters bijgeschreven. Misschien zijn we eindelijk toch op weg naar de nihilistische 'Umwertung aller Werte'.