registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie: Februari 2014, laatste wintermaand.

/~gerrit16/images/logo.jpg

We zijn aan maart begonnen en daarmee is de derde en laatste wintermaand alweer historie geworden.
Februari 2014 kenmerkte zich door hoge temperaturen en veel zon.
Af en toe leek het meer op een lentemaand dan op winter.
De gemiddelde maandtemperatuur in Eindhoven is uitgekomen op 6,6 graden en dat is bijzonder hoog. Daarmee is deze februarimaand op de gedeelde 4de plaats van warme februarimaanden terecht gekomen. Feb.1990, 1995 en 2002 waren nog warmer en feb.1961 had eveneens een gemiddelde van 6,6 gr.
Het gemiddelde van de hoogste dagtemperaturen kwam deze maand uit op 10,2 graden en dat is toch wel heel bijzonder dat een wintermaand met een dergelijk hoog gemiddelde uit de bus komt.
Op meer dan de helft van de dagen in deze februarimaand werd de 10 graden overschreden, ook dat is bijzonder. Het warmst was het op 24 februari toen de maximum temperatuur in Eindhoven 14,1 gr. was. In Limburg werd het op die dag nog net iets warmer. Arcen kwam uit op 14,5 graden.

De zon scheen ook veelvuldig in deze februarimaand. Op slechts 4 dagen zagen we de zon niet. Verder was er alle overige dagen, korter of langer, de zon te zien. Totaal noteerde ik bijna 100 uur zonneschijn tegen een “normaal”van 84 uur. De zonnigste dag was 23 februari toen we de zon gedurende 8 uur en 54 minuten zagen schijnen.

Met de neerslag viel het in deze maand ook wel mee.
Sneeuw hebben we niet gezien en hoewel het op 19 dagen regende viel er toch maar 47 mm.

Dit was dus een veel te warme februarimaand. Ook in de natuur is dat duidelijk te zien. Vele bomen en struiken zijn al behoorlijk uitgeschoten en liggen zeker 2 weken voor op hun normale groeischema.
Over een langer termijn bezien wordt februari steeds warmer. In mijn februarischema, zie http://www.ganymedes.com/februari.htm ,staan niet alleen de cijfers van feb.2014 vermeld maar ook 2013 en in clusters samengevat de jaren v.a. 1949.
Als je deze cijfers bekijkt dan is het duidelijk dat de februarimaand in 66 jaar ongeveer 1,5 graad warmer is geworden. Het gevolg daarvan is dat de vorstdagen en de winterse dagen flink zijn afgenomen. Ook dat is in maandtabel te zien.

Nog enkele feitjes van deze februarimaand.
= Vorig jaar lag het maandgemiddelde op 1,4 graden. Dat is dus ruim 5 graden onder het gemiddelde van dit jaar.
= Het gemiddelde van de minimum nachttemperaturen is uitgekomen op 3,3 graden. We moeten 12 jaar terug voor een dergelijk hoog gemiddelde.
= De laagste gemiddelde etmaaltemperatuur was 3,6 gr. op 3 februari. Het komt zelden voor dat deze gemiddelde etmaaltemperatuur boven nul ligt.
= Op de koudste dag in deze februarimaand was het nog altijd 7 graden.
= De natste dag was in deze maand 14 februari met toch maar 8,1 mm. Meestal is de natste februaridag flink natter.
= Het Hellmann koudegetal in deze maand is uitgekomen op nul. Ook in 2002 kwamen we voor februari uit op nul.

Genoeg over februari.
Ik ga aan het winteroverzicht beginnen en voor wie nog niet genoeg heeft van deze bijzondere “winter”cijfers kijk het allemaal nog maar eens na in het februarischema of in een van de andere maandtabellen. Zie http://www.ganymedes.com/weer.htm

Gerrit