registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Zijn we tevreden over de bonuscultuur?

Vakbondsbestuurder Ron van Baden schrijft vandaag in het ED: “Hoe komt het toch dat men zo weinig kritisch is over de exorbitante beloningsregelingen van de ASML-top?”
Gelukkig vergist hij zich. Als het ED, net als over de Eindhovense binnenstad, een enquête zou houden over wat mensen vinden van de extra miljoenenbonus die ASML uitkeert aan zijn vorig jaar teruggetreden algemeen directeur Eric Meurice, ben ik er vrij zeker van dat driekwart of meer van de respondenten de huidige bonuscultuur absurd zou noemen.
Dat er niet meer protest te horen is, komt niet doordat we het wel prima vinden maar doordat we beseffen er op dit moment niets aan te kunnen doen. Sinds we in de politiek het neoliberalisme de overhand hebben gegeven, is onze samenleving nu eenmaal in de greep van het moderne grootschalige kapitalisme.

Graaicultuur

Wij kunnen zo kritisch zijn als we maar willen, maar de top doet toch wat ze altijd wel zullen blijven doen, het toekennen van bonussen. Als zij dat niet zouden doen kunnen zij zelf er ook niet voor in aanmerking komen. Ik kan het dan ook niet begrijpen, dat een raad van commissarissen dit kan tolereren. Zij hebben toch de macht om dit tegen te houden, zou ik denken. Maar de eigen portemonnee is blijkbaar toch belangrijker. Wat ze moeten doen is, die clausule schrappen in de aanstelling van die mensen, dat er aan het eind geen bonus bestaat. Je ziet het aan de "top"mensen van de SNS, die ontslagen zijn, die hebben weer prachtige banen met waarschijnlijk aan het eind van het jaar weer een flinke bonus en een bonus bij weggaan. Dat moet veranderen. BONUSSEN WEG!!!!
Werknemers, die ontslagen worden, krijgen ook geen bonus, of misschien een kleine ontslagpremie.
Een bank laten omvallen, zoals de ABN-AWMRO in het begin, zou misschien wel geholpen hebben om die cultuur te beteugelen. Nu wordt met ons geld de banken overeind gehouden en krijgen de "topmensen" weer een bonus mee, ook al hebben zij dit veroorzaakt. Hoe gek kan het nog worden.
Ik zou graag willen weten, wat wij eraan zouden kunnen doen. Dan doe ik het meteen.

Ellen

Wat te doen.

Je zou graag willen weten wat we er aan kunnen doen? Mijn advies is, straks in het stemhokje het juiste vakje rood kleuren.

Graaicultuur

Dat doe ik zeker en stemmen ga ik ook, maar het punt is alleen welke partijen dit echt in hun vaandel hebben staan. De linkse partijen zeggen het te willen doen, maar ik geloof niet, dat het veel zal uithalen. Welke dan wel?