registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Oud en nieuw op z’n Frans

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

De overgang van het oude naar het nieuwe jaar wordt hier in Bourgogne wat anders gevierd dan in Tongelre. De ‘réveillon’ zoals oudjaar hier wordt genoemd is op het platteland een over het algemeen huiselijk feest, waarbij de oesters met een glas Sauterne en de foie gras met een glas champagne net zo prominent op de tafel staan en net zo goed smaken als op kerstavond. Klokslag 12 uur is een beetje een anticlimax. Je zoent je vrienden en familie met wie je de avond eventueel doorbrengt, wenst ‘bonne année’ (gelukkig nieuw jaar) en brengt een toost uit op dat nieuwe jaar. Maar niemand gaat naar buiten om naar het vuurwerk te kijken of zelf vuurwerk af te schieten. Dat doen ze hier in Frankrijk niet. Is trouwens verboden. Dus je ziet daarom ook geen buren om ze al zoenend bonne année te wensen of je ‘meilleurs vœux’ (beste wensen) te geven. Al met al dus geen uitgelaten stemming.

De Fransen sturen elkaar geen nieuwjaarskaarten. Ze zijn blij verrast als ze van ons zo’n kaart in de bus vinden. Ze staan ervan te kijken als ze de sliert kaarten van onze niet-Franse relaties bij ons zien die we traditiegetrouw in de kamer ophangen.
Afgezien van de intimi waar je op nieuwjaarsdag even langs gaat of die even bij jou langs komen, wensen ze hier een gelukkig nieuwjaar in het voorbijgaan. Je komt, buren, bekenden, collega’s, etc. tegen bij de supermarkt, in het theater of op straat waar zoenend de goede wensen worden uitgewisseld.

Een groot deel van het dorp neem je onderhanden op de eerste zondag van het nieuwe jaar in de ‘salle des fêtes’ (dorpshuis). Vele dorpsgenoten komen dan bij elkaar om na de toespraak van de burgemeester onder het genot van een glas champagne en lekkere hapjes elkaar een gezond en gelukkig 2014 te wensen. Zo’n bijeenkomst maakt veel goed en na afloop ga je, gesterkt door al die goede wensen, vol verwachtingen het nieuwe jaar in.

Wij, Brabantse Bourgondiërs, wensen alle vrijwilligers, schrijvers, lezers en reageerders van DSE een très bonne année!

/~ancientgolf/pics/2013dse.jpg

www.ancientgolf.dse.nl