registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

De Franse kerstdis

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Voor de Fransen is kerstmis natuurlijk ook een feest van cadeaus, maar het is toch vooral een familie-eetfeest. Op het platteland zijn de ouders honkvast, de kinderen verhuizen naar daar waar banen zijn en een toekomst is. Maar met kerstmis komen ze allemaal terug naar ‘thuis’ om met de hele familie gezamenlijk aan een lange tafel lang kerstmis te vieren.
Het is een bijzonder genoegen om in deze voorbereidingstijd door de supermarkt te lopen en te zien hoe vooral de (groot-)vaders de inkoopleiding van (groot-)moeders-de-vrouw hebben overgenomen, nu vooroplopend, bewust van hun verantwoordelijkheid voor de hele familie, uiterst serieus, hun keuze te maken uit de grote variatie aan vis, foie gras, kalkoen, kreeft, kapoen, fazant, etc., maar vooral de keuze van de bijbehorende wijnen, dat laat je natuurlijk niet aan de vrouw over. Elk stukje vlees, elk voorgerecht en elk nagerecht vraagt een eigen wijn. De kranten staan deze dagen vol met adviezen van kenners, over ‘welke bij wat’ hoort. Bijna net zo belangrijk is de saus bij het vlees of de vis, een onderwerp waar de Fransen niet over uitgepraat raken.
Heel traditioneel als voorgerecht bij een kerstdiner zijn ‘oesters met champagne’. Aan zo’n traditie doen wij natuurlijk ook mee. Zo liet ik van de week in de super tussen de prachtig opgemaakte tafels bedachtzaam een mij door een verkoopster aangeboden oester slurpend naar binnen glijden. De verkoopsters en omstanders keken gespannen toe of de oester de goedkeuring van deze boven eenieder uittorende vreemdeling met alpinopet kon wegdragen. Je hoorde een zucht van verlichting (nog net geen applaus) door de winkel gaan toen ik luid nasmakkend goedkeurend knikte en mijn bestelling deed.
Foie gras, de peperdure ganzen- en eendenlever, zo’n beetje het laatste waar Frankrijk echt trots op is, is iets wat je niet elke dag eet. Maar bij een feestdis als het kerstmaal zal deze lekkernij, geserveerd op een speciaal toastje of een stukje geroosterd bruin brood, met een kostelijk glas Sauterne of Montbaziac zeker niet ontbreken. Frankrijk is ‘s werelds grootste producent maar ook de grootste consument van deze lekkernij. Franse dierenactivisten hoor je er niet over.
De kerstmaaltijd begint hier omstreeks het middaguur en loopt altijd uit tot in de avond. Uitbuiken is er voor de Fransen niet bij. Ze kennen hier geen 2de Kerstdag.
De sans-abris (daklozen) worden met zulke dagen niet vergeten. Ook zij krijgen via ‘Leger des Heils’- en 'Emmaüs'-achtige organisaties een kerstmaal aangeboden. De foie gras, de oesters en de champagne ontbreken zeker niet op het menu. Op zulke dagen is Frankrijk namelijk één grote familie.
Smakelijk eten.

/~ancientgolf/pics/fransekerst.jpg

www.ancientgolf.dse.nl

Honger

Een verhaal om honger van te krijgen. Heerlijk!
Als ik, zo wie zo, in zo'n grote Franse supermarkt rondloop dan krijg ik honger en loopt het water door m'n mond.
Zeker op vrijdag kom je ogen tekort op de vis en vlees afdeling.
Ik kan niet wachten!!!
Gerrit

Konijn

Mooi verhaal! Ik hou van lekker eten. Ik woon dus duidelijk in het verkeerde land! Maar vandaag staat er bij ons wild konijn op tafel en dat is ook heel lekker.

Wild?

Wild? Hij hield zich toch wel rustig, hoop ik!