registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie: Wat is er mogelijk in december?

/~gerrit16/images/logo.jpg

Tweederde van december zit er alweer op en het is niet echt koud geweest. Dat kan natuurlijk nog komen maar waarschijnlijker is dat december 2013 een relatief warme maand wordt.
Als dat inderdaad zo is dan heeft deze maand er voor gezorgd dat een stukje van de achterstand is ingehaald. Zie http://www.dse.nl/node/view/4340

Wat is er zoal mogelijk in december?
Om die vraag te beantwoorden kan je het beste naar de weerrecords van december kijken. Ik heb in het tabelletje hieronder dan ook een aantal datumrecords verzameld en deze records geven mooi aan wat mogelijk is in deze eerste wintermaand.
De linkerhelft van de tabel geeft de locale Eindhovense records weer. De rechterhelft zijn allemaal landelijke records. Bij de landelijke records heb ik de plaats vermeld waar het record is gemeten.
Soms liggen de regionale en de landelijke records dicht bij elkaar maar soms ook is er een flink verschil.

/~gerrit16/images/decrec.jpg

Als je naar de “warmste dag” kijkt dan liggen Eindhoven en Maastricht dicht bij elkaar met een mooie 16 graden. Dat is dus mogelijk in december.
De laagste decembertemperatuur is de ruim minus 20 graden van 31 december 1923 in Eelde. December kent dus een marge van exact 37 graden.

Gerrit

Barbe(cue)-knoeien met Kerstmis

Ik zei het al eerder: met een beetje geluk kunnen wij met Kerstmis buiten barbe-knoeien. Misschien met een paraplu in de hand tegen de regen, maar toch...

Prettige feestdagen en een voorspoedig 2014

BBQ

Eet smakelijk!