registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie: Herfst 2013 in de regio Eindhoven.

/~gerrit16/images/logo.jpg

De meteorologische herfst is ten einde en we beginnen aan de winterperiode. Wat zal deze winter ons brengen? Opnieuw vorst en sneeuw zoals de laatste winters ons gebracht hebben of krijgen we weer een zacht wintertje zoals we gewend waren van de winters 1998 tot 2008. Niemand die het weet en het is niet reëel om daar nu al voorspellingen over te doen.

De Eindhovense herfst 2013 was in mijn ogen een herfst zoals een herfst moet zijn.
Mooi weer, slecht weer, nat, droog, zonnig, somber, alles hebben we gehad.
Als we aan het einde de balans opmaken dan zien we dat deze herfst gemiddeld iets te warm, iets te weinig zon en heel veel te nat is geweest.
We hadden deze herfst zelfs een tropische dag en dat is iets wat niet zo vaak voorkomt. Op 5 september liep de temperatuur op tot de tropische waarde van 32,6 graden. In Limburg werd het zelfs 32,7 graden, uiterst uitzonderlijk voor een herfst dag. Ook veel later in de herfst kwamen recordhoge temperaturen voor. Op 22 oktober werd het in Eindhoven 23,0 graden. Ik heb daar uitgebreid verslag van gedaan ( http://www.dse.nl/node/view/4276 )
De gemiddelde herfsttemperatuur is voor onze regio uitgekomen op 11,1 graad. Dat is 0,5 graden boven normaal.

Zoals gezegd hebben we deze herfst iets te weinig zon gekregen. De zon scheen in totaal 307 uur en dat is eigenlijk 15 uur te weinig. In september viel het nogal mee met de hoeveelheid zon maar in oktober en november zijn we echt tekort gedaan.

De herfst was uiterst nat. Gelukkig was het in Eindhoven niet zo nat als elders in Nederland maar ook hier hebben we meer dan genoeg hemelwater gekregen.
Totaal regende het deze herfst bijna 216 uur en dat is toch wel meer dan 40 uur teveel. Totaal viel er 282 mm en ook dat is ongeveer 45% teveel. Vooral op 13 oktober had Nederland flink last van de hevige regenval. Op sommige plaatsen in Zuid Holland viel meer dan 120 mm. Heel veel Nederlandse weerstations gaven voor die dag hoeveelheden op van ruim boven de 70 mm. In de regio Eindhoven viel die dag 25,8 mm dus dat viel nog mee. Ook op 6 september en 22 oktober viel er deze herfst veel water uit de lucht.

Ik besluit dit herfstoverzicht met het opsommen van enkele weersfeiten.

 Deze herfst kwam uit op een gemiddelde temperatuur van 11,1 graden. De warmste Eindhovense herfst is van 2006 met een gemiddelde van 13,6 graden.
 De koudste herfstdag was 16 november met een max. van slechts 3,7 graden. Het kan veel kouder want bv. in 2010 had de koudste herfstdag een max. van minus 1,0 graad en in 1980 was het op de koudste herfstdag niet warmer dan minus 2,0 graad.
 De laagste temperatuur deze herfst werd bereikt in de nacht van 20 november. De temperatuur was toen gezakt tot minus 2,2 graad. In 1965 en 1998 was de laagste herfsttemperatuur in Eindhoven echter bijna 10 graden onder nul!
 We hadden deze herfst 6 maal een nacht met vorst. Vorig jaar kwam dat 7 keer voor maar in 1965 hadden we 22 nachten met vorst.
 Deze herfst telde Eindhoven 16 volkomen zonloze dagen. Dat is veel maar beslist niet extreem. Ter vergelijk: in 1985 hadden we 31 zonloze dagen in de herfst.
 Op 28 oktober beleefden we een ongekend zware storm. Op de wadden stond even zelfs een windkracht 11. In Eindhoven viel het reuze mee. Wij hadden hier maximaal windkracht 7.
 Op 3 november werden we geteisterd door regen en hagel. In Arnhem en Wijk bij Duurstede kwam op die dag een heuse tornado voor met behoorlijk wat schade. Extreem!

Wie alles over de herfst van 2013 in onze regio wil weten die moet maar eens in mijn herfsttabel op http://www.ganymedes.com/herfst.htm kijken. Op 32 punten wordt deze herfst beschreven en bovendien vergeleken met andere herfstperioden.
Mijn database, en dus mijn herfsttabel, bevat gegevens vanaf 1949.

Gerrit