registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Saint Nicolas en Père Fouettard

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

In heel Europa werd of wordt het feest van Sint Nicolaas gevierd. Langzaam maar zeker wordt dit kinderfeest in Frankrijk verdrongen door de Amerikaanse kerstman die – nu Sinterklaas niet zoveel meer op heeft met de Franse kindertjes – zijn kans elk jaar schoon ziet om reeds vanaf eind oktober nadrukkelijk aanwezig te zijn in de Franse winkels, warenhuizen, internetwinkels en supermarkten.
De Franse kerstman komt uit Lapland per arrenslee en heeft soms kabouters als hulpjes. Hij brengt cadeautjes en bezorgt ze soms via de schoorsteen. Hij heeft een soort pepernoten, een stok om stoute kinderen te straffen en een boek waar alles over de kinderen in staat. De cadeaus zitten niet in een grote juten zak maar in een goudkleurige rugzak. Het lijkt allemaal wel erg veel op Sinterklaas.

In Saint-Jean-de-Losne, een rivierhavenstadje aan de Saône, hier niet ver vandaan, komt de echte Saint Nicolas op 11 december per boot aan met cadeaus voor de kinderen. Hij heeft knechten als hulpjes. Hij komt niet uit Spanje maar uit Turkije. De goedheiligman is ook de beschermheilige van de (binnenvaart)schippers en dus ook van hun kinderen.
Ook in de Elzas, Lotharingen en de Vogezen (richting Duitse grens) vieren ze nog Saint Nicolas, zij het dat zijn verjaardag steeds meer richting kerstmis opschuift.
In Bellevesvre, een dorp op de grens van Bourgogne en Franche-Comté, wordt elk jaar een Saint Nicolas-markt gehouden. Eigenlijk is het gewoon een kerstmarkt. De lokalis verwijzen gewoon naar vroeger voor een verklaring van deze mix-up. Een goede Franse vriend vertelde ons dat heel vroeger ook in Frans-Vlaanderen nog Saint Nicolas werd gevierd, zoals eigenlijk in heel Noord-Frankrijk.
De assistent van Saint Nicolas heet Père Fouettard. De vertaling ervan varieert, afhankelijk van de streek waar hij zijn functie vervult. Ook zijn verschijningsvorm varieert van een zwarte duivel met hoorntjes en een staart, een vervaarlijk monster tot een page, een half fee/half heks, gekleed in een zwarte mantel met een zwart gezicht of met een donkere capuchon, om te voorkomen dat hij door de kinderen herkend wordt.
Kijk eens op Wikipedia bij Saint-Nicolas en stnicolasfanclub.free.fr

/~ancientgolf/pics/saintnicolas.jpg

www.ancientgolf.dse.nl