registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Volksverhuizing

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Zo’n 1600 jaar geleden vielen vanuit het oosten de Saksen, de Franken, de West-Goten, etc. de restanten van het Romeinse Rijk binnen en duwden wat er van de originele stammen was over-gebleven opzij om hier op vrije grond een nieuw leven op te bouwen. Vandaag de dag komen mensen uit alle windstreken naar West-Europa, die hier hopen werk te vinden of veilig te zijn voor vervolgingen in hun eigen land. De omvang van deze volks-verhuizing is vele malen groter dan die van 16 eeuwen geleden.

Naast deze volksverhuizing van buiten, is er echter ook een aanzienlijke interne volksver-huizing binnen West-Europa, tussen landen en regio’s. Frankrijk is hier een duidelijk voorbeeld van.
In het oosten van het land, vooral in ons Bourgogne, vestigen zich grote hoeveelheden meest oudere Zwitsers, die op zoek zijn naar betaalbare leefruimte, iets wat in Zwitserland bijna niet meer te vinden is. Bovendien zijn ze inmiddels uitgekeken op al die uitzicht belemmerende bergen.
Ook Nederlanders en Engelsen, zij het in mindere mate, trekken naar Oost-Frankrijk voor de ruimte, de rust, de nog betaalbare huizen en natuurlijk voor een beetje ‘joie de vivre’. De Nederlanders trekken vooral naar de Morvan, een soort Frans Schwarzwald, om gezellig onder elkaar Douwe Egberts te drinken.
In het westen van Frankrijk overstromen Nederlanders en Engelsen de Dordogne en wijde omstreken. Je kunt er gewoon Nederlands en Engels blijven praten omdat waarschijnlijk je buren aan alle kanten ook Nederlands of Engels zijn.

Natuurlijk heeft het verhuizen hier ook te maken met het aangename klimaat, de aantrekkelijke huizen en het ‘god in Frankrijk’-gevoel.
Ben je een wat oudere ‘stinkend rijke’ Fransman, dan trek je naar Zwitserland (bijvoorbeeld naar Gstaad) om te genieten van de bergen en het erg aangename belastingklimaat. Wil zo’n rijke stinkerd liever niet het land uit, dan vertrekt hij naar Monaco samen met gelijkgezinden uit alle landen van Europa.
Jonge afgestudeerde Fransen vertrekken daarentegen naar Engeland en de USA vanwege de grotere carrièremogelijkheden.
De minder opgeleiden vertrekken met duizenden naar Wallonië want daar is nog werk te vinden wat de Franskiljons zelf blijkbaar niet willen doen. Ben je heel rijk maar moet je er nog voor werken dan ga je in België net over de grens zitten. Niet te ver van je werk (Parijs, Lille), geen taal-problemen maar een gunstig klimaat, belastingtechnisch dan. Ach, de zon vang je wel in je tweede of derde huis aan de Côte d’Azur of in de bergen bij Biarritz.
Ik las laatst in een Franse krant dat er momenteel ongeveer 200.000 Fransen in België (inclusief Brussel) wonen en werken.

/~ancientgolf/pics/93 monaco.jpg

www.ancientgolf.dse.nl