registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

(Jeugd) Herinneringen aan Eindhoven - 11 'Let it Glow'

/~jozefbloks/images/jozef-2b.jpg

Eigenlijk was ik eind jaren ’50 een van de eerste Glowers van Eindhoven. Want met Allerheiligen holde ik samen met mijn vriendjes - met een aardappelmesje suikerbieten uit en daarna sneden wij er; ogen, een neus en een grote mond uit. ’s Avonds stopten wij een brandende kaars in de bieten en... verborgen ons dan ergens in een beukenheg langs een verlaten straatje. En als er een oud vrouwtje – of beter…, een jong meisje – nietsvermoedend voorbijkwam, maakten wij allerlei angstaanjagende geluiden: ahoe, awoe en grr…, grom-grom, a-hoei...
Ja..., zo joegen wij menig goedgemutst persoon de schrik op het lijf. Oh, oh, wat hadden wij een lol.

Later gingen wij midden in de nacht het bos in. En op een open plek maakten wij dan een kring van brandende kaarsen. Wij riepen dan duivels, demonen en…, heksen aan. Nog veel later gingen wij ook paddenstoelen eten – van die rode met witte stippen (maar dat is weer een ander verhaal).

Kerstmis. Mijn tante had ieder jaar weer een zielig plastic kerstboompje op het dressoir staan. Ik daarentegen, vond het juist leuk om de dennenbomen, en eigenlijk de hele tuin, met slingers vol kleurige lampjes te versieren.

En vuurtje stoken vonden wij ook geweldig. Hoe groter des te beter. Kerstbomen verbranden. Of bij een boer (in het najaar) meehelpen om zijn enorme berg loof op te stoken. Vreugdevuren noemden wij dat. Wat een feest!

Ik heb eens in de tuin - in een zinken teil - olie op het water gegooid en…, aangestoken! Want ergens had ik gelezen dat olie - drijvend op water - kon brandden. Spannend! Nou, de halve heg van de buurman vloog in brand en ik vreesde voor zijn schuurtje. Vlug gooide ik een natte deken over de brandende teil (had ik ook ergens gelezen). En zo wist ik een ware ramp te voorkomen.

En ik herinner mij een fantastisch vuurwerk…, een geweldig lichtspektakel! Een van mijn vriendjes had ruzie met zijn vader en moeder; iets over meer zakgeld. Hij was blijkbaar zo boos dat hij midden in de nacht hun tuinhuisje – dat gelukkig een eindje van het woonhuis verwijderd stond – in brand stak. Het brandde als hel en het mooiste was dat er gloeiende uiteenspattende potten verf - in allerlei kleuren - als lichtprojectielen dwars door het dak naar buiten knalden.
Geweldig! Dat was pas GLOW!

Let it Glow, let it Glow…, let it Glow!

Bedankt voor het lezen.

Jozef Bloks op YouTube. Iedere week een nieuw filmpje van 'The Royal Hat Watcher' waarin zijn vrouw - de hoedenontwerpster Caroline de Roy van Zuydewijn - vertelt over mode, exposities, leuke anekdotes uit haar leven en nog veel meer!

/~jozefbloks/images/Glowdse.jpg


Caroline bezoekt het Glow Festival 2013 in Eindhoven

Dus zeker even kijken op: http://www.youtube.com/watch?v=y6TtF7NO3Ok

Na 172 verhaaltjes (Nieuws met een glimlach) op www.jozefbloks.blogspot.nl en 24 op www.dse.nl is het tijd voor iets nieuws.
Vanaf nu dus iedere week een nieuwe (Jeugd) Herinnering.
Voor meer info over schrijvend kunstenaar Jozef Bloks, kijk ook eens op www.jozefbloks.dse.nl