registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

De rode mutsen van Bretagne

/~ancientgolf/pics/bibrode-m.jpg

De Bretons zijn ‘en colère’ (boos). De bewoners van Bretagne, de meest westelijke regio van Frankrijk, zijn in opstand. Ze protesteren tegen de werkloosheid in het algemeen en tegen nieuwe belastingmaatregelen van president Hollande c.s., die onder meer bestaan uit een ‘éco-tax’, belasting op rode diesel, de krachtbron voor onder andere de tractoren van de boeren. Ze vinden dat zij er het hardst door getroffen worden. De Bretons gaan er met hun demonstraties keihard tegenaan. Controlepoorten voor de éco-tax en flitspalen op de autoroutes moeten het ontgelden en de politie wordt bekogeld met onder andere bolchrysanten, bloemkolen en wat dies meer zij. De schade loopt inmiddels in de miljoenen.

De actievoerende Bretons zijn herkenbaar aan de rode mutsen die ze dragen. Deze rode mutsen refereren aan een eerdere belastingopstand in 1675. Het was de minister van financiën Colbert (ja, die van onze jasjes) die een ‘leges’-belasting instelde (zegeltje op alle officiële papieren). Hiermee financierde Lodewijk XIV, de Zonnekoning, een oorlog tegen ‘Les Provinces Unies’, ons latere Nederland, de oorlog van ‘redeloos, reddeloos, radeloos’.

De Bretons zijn opgewonden standjes, eigenlijk geen echte Fransen, maar afstammelingen van de Galliërs, voor een deel ook afkomstig uit Wales (Pays de Galles). Ze hebben een heel eigen, rijke cultuur en een eigen taal, naast het Frans natuurlijk. Het beeld van de ‘Bonnets Rouge’, samen met hun zwart/witte vlaggen is heel indrukwekkend; heel wat anders dan de basketbalpetjes en de snerpende fluitjes van de vakbonden of de oranje UNOX-mutsen bij de Nieuwjaars-plons

/~ancientgolf/pics/rodemuts.jpg

www.ancientgolf.dse.nl

Front National

Dit was een actie opgezet door Front National met alle geweld dat daar bij hoort. De PVV noemt zich ook graag een geuzenpartij en tooit zich dan veelvuldig met de Prinsenvlag van de voormalige NSB. Allemaal geuzen dus?

/~vnkessel/non1.jpg


Afbeelding merkbeeld van de actie in Bretagne, afkomstig van FN

En ja, 'het volk' wil niet dat het tegengesproken wordt, net zoals bij de maffia in Italië.

Extreem-rechts ook in Polen gewelddadig

Tijdens de herdenking 11 november in Parijs stond extreem-rechts er weer met de rode mutsen op (gelijk de smurfen). Er is daar geweld gebruikt. In Polen, Warschau idem dito op de Poolse Onafhankelijksdag.

http://www.euronews.com/2013/11/11/french-government-blames-protesters-linked-to-far-right-for-armistice-day-demo/

Elke burger die ageert tegen dit platvloerse fascisme, daar weten ze bij Geenstijl.nl en Powned wel raad mee. Powned doet dat bovendien met belastinggeld, als onderdeel van de publieke omroep.