registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

(Jeugd) Herinneringen aan Eindhoven - 10 'Het hoorspel'

/~jozefbloks/images/jozef-2b.jpg

De televisie en de computer hebben mijn radio van vroeger grotendeels vervangen. Ik kijk door het raam naar buiten en zie vette, donkere wolken. In de verte hoor ik een onweer naderen. Wat kon ik als kind toch aan de radio gekluisterd zitten luisteren. Vooral de hoorspelen vond ik prachtig! Ik was er verslaafd aan.
Later kwamen daar de gospelsongs en oude blues bij. En altijd was ik op zoek naar een nieuwe onbekende zender. Ik had een hele grote oude radio waarmee ik alle zenders van de hele wereld ontving. Langzaam draaiend aan de knoppen hoorde ik dan soms, in een taal die ik niet verstond – krakend en piepend – weer een geweldig lied.
Maar hoorspelen – daar kon je mij voor wakker maken.

Veel later… Radio Luxemburg op zondagmiddag om 13.00 uur. Mijn moeder met de bloemkolen van Jan Wolkers. ‘Kom... aan tafel, eten! En zet die radio zachter!’ Radio Luxemburg bracht mijn eerste popmuziek. Slechts één uurtje de klanken des verderfs. In zeer korte tijd had ik geen zin meer in bloemkool op zondagmiddag om 13.00 uur. Ik wilde Bob Dylan, de Beatles, de Rolling Stones horen en wat nog erger was..., ik wilde ook zo zijn.

Oh, wat heb ik genoten van de radio. Hoorspelen waarbij je duidelijk kon horen dat de spelers over knarsende kiezelstenen door de studio liepen en met deksels van pannen tegen elkaar sloegen om een onweer te imiteren.

Mijn vader werkte bij Philips en had als een van de eerste een zwart-wit televisie. Het moet zo rond 1957 zijn geweest. De hele buurt kwam zoals Wim Sonneveld ooit in een van zijn conferences zei: ‘Allemaal mee-eten.’ ‘Wij willen die film op België vanavond zien,’ riepen de buren in koor. De meeste stemmen gelden. Maar mijn vader, die buiten in de stromende regen aan de televisiemast stond te draaien (op zoek naar BRT 1), vroeg zich toch bedenkelijk af van wie die televisie nou eigenlijk was. Mijn moeder stond in de keuken braaf koekjes te bakken en zette koffie.
Wat een asociaal ding is die televisie toch, dacht ik toen al. Wij vinden het nu doodgewoon maar het is en blijft een asociaal ding, net zoals de computer.
Mijn moeder was in die tijd heel creatief. Behalve koekjes bakte ze ook zelf het brood. Het zal misschien een nieuwe trend zijn geweest. Het brood zakte regelmatig in elkaar en het zag er dan ook niet uit. En wij moesten die vreemde vervormde deegcreaties dan nog opeten ook en oh wee; wie er wat van durfde te zeggen. Mijn moeder bakte de mooiste en lekkerste broden van de hele buurt. Lang heeft het echter niet geduurd tot dat ook zij inzag dat dit niet langer zo door kon gaan.

Ik heb eens samen met mijn jongste dochter een hoorspel gemaakt. Een opdracht voor school. Het heette: De zwaan. Nou…, ik rammelde met potten, pannen en deksels, baggerde door bergen grind en klotste met water. Het werd een vreselijke zooi in de huiskamer. Van papier-maché maakte ik een mooie witte zwaan die tussen zijn vleugels een cassette tape droeg, met daarop het door mijn dochter ingesproken verhaal. De zwaan steeg op en maakte een werelds avontuur. Het was een prachtig verhaal. De kindertjes op school luisterden er naar alsof het zo uit de radio kwam.

Bedankt voor het luisteren.

Jozef Bloks op YouTube. Iedere week een nieuw filmpje van 'The Royal Hat Watcher' waarin zijn vrouw - de hoedenontwerpster Caroline de Roy van Zuydewijn - vertelt over mode, exposities, leuke anekdotes uit haar leven en nog veel meer!

Caroline showt hoeden

Caroline showt hoeden

Dus zeker kijken op: http://www.youtube.com/watch?v=FIyt-yu-TYE

Na 172 verhaaltjes (Nieuws met een glimlach) op www.jozefbloks.blogspot.nl en 24 op www.dse.nl is het tijd voor iets nieuws.
Vanaf nu dus iedere week een nieuwe (Jeugd) Herinnering.
Voor meer info over schrijvend kunstenaar Jozef Bloks, kijk ook eens op www.jozefbloks.dse.nl

Hoorspel "sprong in het heelal"

1955 en 1958, is het in drie langlopende series door de KRO uitgezonden, te weten: Serie 1: Operatie Luna, Serie 2: Het Marsmysterie en Serie 3: Mars slaat toe.
Die hoorspel serie hield mij aan de radio gekluisterd. Heb je die serie ook ooit gehoord?
Al die geheimzinnige geluiden die ze in de studio maakten, zoals een deur in de raket die open ging. Voor de "sprong in het heelal" liefhebbers breekt er binnenkort een mooie tijd aan, ze gaan het laatste vierde deel nu ook in Nederland uitzenden.

Want het verhaal was nog niet af. In 1980 schreef de Brit Charles Chilton, ook de auteur van de eerste drie seizoenen die in Engeland Journey into Space heten, een vierde seizoen voor de BBC, maar dat seizoen is nooit naar het Nederlands vertaald noch hier uitgezonden. Tot nu toe. In januari wordt het vierde seizoen, De terugkeer van Mars, uitgezonden door de KRO. André Kuipers heeft ook een rolletje.

Op de vier zondagen van januari zijn de nieuwe avonturen van de bemanning, die op de terugweg naar aarde in een tijdsversnelling belanden, te horen op Radio 5 Nostalgia (17.25-18.00 uur), 's nachts wordt de aflevering herhaald op Radio 1.