registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

(Jeugd) Herinneringen aan Eindhoven - 09 'Halloween'

/~jozefbloks/images/jozef-2b.jpg

In mijn jeugd hadden wij geen Halloween. Wij hadden Sinterklaas, de Paashaas, Drie Koningen, Vastenavond... En op Vastenavond gingen wij met een foekepot langs de deuren, en het liedje dat we zongen ging volgens mij als volgt:

"Jan 't is vastenaovnd, kom niet thuis voor 't aovond, aovond in de maneschijn, as vaoder en moeder naor bed toe zijn,
Dansen wij op klompen, simpe sampe sompe, we hebben gezongen en niks gehad,
Snij 'n stuk van 't verekke z'n gat, 't verekke z'n gat is toegevroren, Mieke hee d'r meske verloren,
Kinnebakkerij, kinnebakkerij, gif me 'ne cent dan gao'k voorbij,
Gif me 'nen appel of 'ne peer, dan kom ik 't heule jaor nie meer"

Die foekepot herinner ik mij nog goed. Het was een vies slap vel - dat mijn vader bij het slachthuis haalde. Met een houten rietje blies hij die varkensblaas dan op tot een ballon, die vervolgens boven de keukenkachel werd gehangen. Langzaam droogde die blaas dan op tot een soort van transparante, door-aderde gerookte paling. En als je dat rietje dan met je hand snel op en neer bewoog klonk er een soort van foe-foeke-foeke geluid.

Nee, wij hadden geen Halloween. Eigenlijk heb ik een verschrikkelijke jeugd gehad. Ik herinner mij de rake klappen die ik van de roe van Zwarte Piet kreeg. Hoe ik met bibberende knietjes bij Sinterklaas op schoot kroop. Mijn grote broer die altijd de paaseieren het eerst vond. En met Drie Koningen moest ik natuurlijk de zwarte koning zijn. Met een kurk - die mijn moeder boven een brandende kaars zwart blakerde - werd mijn gezicht dan ruw zwart gemaakt. En met Vastenavond (dinsdag/de laatste avond van Carnaval) was het meestal stervens koud. Gehuld in een oude versleten sprei stond ik vaak voor niets zingend voor een deur. Erger nog, vaak werden wij uitgescholden of zelfs weggejaagd.

Maar goed. Nu heb ik mij op 62 jarige leeftijd door Halloween laten verleiden. Ik heb er zelfs een spannend, griezelig filmpje over gemaakt. Ik houd van trollen en kabouters... Het was een Halloween Party voor kinderen en ook volwassenen.

Dus zeker kijken op: http://www.youtube.com/watch?v=CQxkk01f-Vg

Caroline met twee trollen

Caroline met twee trollen

Iedere week een nieuwe aflevering van 'The Royal Hat Watcher' waarin zijn vrouw - de hoedenontwerpster Caroline de Roy van Zuydewijn - vertelt over mode, exposities, leuke anekdotes uit haar leven en nog veel meer!

Na 172 verhaaltjes (Nieuws met een glimlach) op www.jozefbloks.blogspot.nl en 24 op www.dse.nl is het tijd voor iets nieuws.
Vanaf nu dus iedere week een nieuwe (Jeugd) Herinnering.
Voor meer info over schrijvend kunstenaar Jozef Bloks, kijk ook eens op www.jozefbloks.dse.nl

Vastenaovendliedje

In Bergeijk gingen we - rond 1950 - met vastenavond ook met een foekepot, ook wel rommelpot genoemd, langs de deuren. En het liedje was bijna hetzelfde. Alleen de tweede regel was een beetje anders: Dan dansen wij op de klompen, van simpe sampe sompe, Moeder, ik heb nog niks gehad, enzovoort.
Overigens was bij ons het varken al in november geslacht. En de 'slachter' maakte ons, kinderen, schuw met de uitnodiging: "As ge 't verke z'n gat kust, magde de blaos hebbe." Ik heb nooit iemand daar op in zien gaan. Wel werd de blaas eruit gesneden en aan onze vader gegeven. Die hing ze dan in de schuur, opgeblazen en wel, de hele winter te drogen, tot het vastenavond werd. Dan werd ze over een foekepot gespannen, waarbij er in het midden een rietstengel werd ingeknoopt. En dan maar vooruit, de deuren langs, zingen, schooien en kou lijden.
Dat was in Bergeijk ook het enige. De naam Carnaval en de carnavalsoptocht, dat is allemaal later gekomen.
En Halloween was natuurlijk al even onbekend. Het is een zuiver Engels woord en een Angelsaksisch gebruik, dat naar ons is komen overwaaien. Ik vind het een wat lugubere versie van onze Allerzielenviering, waarbij we wel mochten/moesten bidden om zielen uit het vagevuur te halen, maar waarbij die nooit als enge geesten gingen rondspoken.

Foekepot

Ik vind Halloween ook maar een soort van Kerstman-gebeuren (een Coca-Cola-verhaal) Hoewel..., dit verhaal heeft nog een historische oorsprong. En och..., als kind was ook ik wel eens bang. En voor het slapen gaan keek ik toch wel even onder mijn bedje. Als de kinderen van nu niet meer voor monsters e.a. creaturen schrikken, heeft het wellicht toch iets positiefs. Zie het maar gewoon als 'Fun'!
En, oh ja, sorry, ik was vergeten te schrijven dat de gedroogde varkensblaas over een (jam)pot werd gespannen. Bedankt voor je reactie.