registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Zwarte Piet

We hebben weer eens gedoe over Zwarte Piet: die mag van enkelen niet zwart meer zijn. Zij hebben aanklachten ingediend, en zelfs de Verenigde Naties gaan binnenkort uitspreken of onze donkere Piet een symbool van racisme is.
Premier Rutte had een nuchter antwoord op de bezwaren: “ Ik kan aan de kleur van Zwarte Piet weinig veranderen, hij is nou eenmaal zwart.” Ik geef hem gelijk: ook van Prins Carnaval kun je nou eenmaal moeilijk een monnik maken.

Eigenlijk gaat het ook helemaal niet over de kleur maar over de rang; een Zwarte Sinterklaas zou door de stampei makende kunstenaar en actievoerder Quincy Gario waarschijnlijk hartelijk verwelkomd worden. Het gaat er over dat Zwarte Piet de knecht is, de knecht van een blanke hoogwaardigheidsbekleder. Het gedoe bewijst dat de bezwaarmakers moeite hebben met een dienende rol ten opzichte van een blanke. Hun verongelijktheid is historisch verklaarbaar; niettemin onthult zij nu, anderhalve eeuw na de afschaffing van de slavernij, nog slechts een hardnekkig minderwaardigheidscomplex. En dat is een psychisch probleem, dat alleen met psychologische middelen opgelost kan worden: je moet het gewoon zien kwijt te raken. Niet trachten de buitenwereld, maar je eigen denkpatroon te veranderen; de buitenwereld heeft in dit geval namelijk niets kwaads in de zin.

Misschien helpt het, eens naar een omgekeerde verhouding te kijken. Barack Obama, de zwarte president van de Verenigde Staten, heeft niet alleen zwarte maar ook veel blanke ‘knechten’, onder andere Hillary Clinton. Voelen die zich gediscrimineerd? En door hun dienende rol gefrustreerd? Voelen zij zich minderwaardig ten opzichte van hun donkergekleurde baas? Tweede voorbeeld: de katholieke kerk heeft een aantal zwarte kardinalen. Hebben die geen blanke medewerkers? Moeten blanke priesters en leken zich te goed voelen om aan hen ondergeschikt te zijn? Zijn er actiegroepen die roepen: ‘dat nooit, dat is racisme!’ Gelukkig niet.
Racisten zijn blanken die geen medewerker van een zwarte chef willen zijn. En omgekeerd.

Meedoen aan de hype?

Eigenlijk jammer dat we hier op DSE ook over dit onderwerp gaan schrijven.

Als ik dan een zwarte mevrouw van de VN hoor vertellen dat we Sinterklaas toch niet nodig hebben want we (we?) hebben toch de kerstman dan val ik helemaal stil.

Wat dat betreft had onze tweeter wel gelijk met "laten we het op onze homepage niet hebben over zwarte Piet, fascisme en die blonde politicus" De wereld draait door en P&W nemen zwarte Piet wel voor hun rekening. En over fascisme en die blonde politicus daar kan en mag het eigen weblog voor gebruikt worden daar hoeven we hier op onze homepage niet meer te pas en te onpas mee lastig gevallen worden. Zeker als het in bijdragen gebeurt waar de vlag de lading niet dekt en waarin die onderwerpen er met de haren steeds bij gesleept worden of uiteindelijk ontaarden in scheldpartijen, toch?

ontslag

En dan maar de VN-mensenrechtencommissie bedreigen met ontslag, zoals het lijfblad van de PVV doet, nog voordat er een letter op papier staat. Bedreigen van diplomaten, dat kwam toch alleen in Rusland voor?