registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

(Jeugd) Herinneringen aan Eindhoven - 08 'De buikspreker'

/~jozefbloks/images/jozef-2b.jpg

Op een druilerige zondagochtend werd ik (ik was zo'n jaar of vijf) door mijn vader meegenomen naar mijn kleuterschool aan de Gagelstraat. Ja maar, het is vandaag zondag en de school is gesloten schijn ik nog tegengeprutteld te hebben, maar het mocht allemaal niet baten.

De kleuterschool had natuurlijk een speelplaats, en tot mijn verbazing stond de grote ijzeren toegangspoort op een kier. Mijn vader duwde hem wat verder open, en ik zag dat hij niet helemaal leeg was, want zo'n twintig meter achter de poort zat een vreemde man op de grond gehurkt.

'Dat is een buikspreker,' zei mijn vader.
'Nou en,' mompelde ik. Het was immers nat en koud en ik was liever nog even in mijn bedje blijven liggen. Maar hij dacht er mij toen blijkbaar een enorm plezier mee te doen (of was het een idee van mijn moeder?).

Er stonden een paar ouders en nog wat kinderen rondom de buikspreker, kortom het was een magere opkomst. In mijn herinnering gaf het een..., tja, hoe noem je zoiets? Ik vond het eigenlijk een soort "verloren beeld".
De man droeg een hoed en naast hem stond een grote koffer waarin natuurlijk de sprekende pop woonde.

'Wat een trieste vertoning,' mompelde ik wederom in mijzelf. Had de man te weinig reclame gemaakt? (Ik wist immers van niets!) Was het tijdstip of de dag verkeerd? Wie zal het weten. De minimale opkomst maakte het geheel ook wel weer een beetje geheimzinnig. Een woeste gure wind die herfstbladeren deed opwaaien ontbrak, maar toch. Ik kan mij niet meer herinneren of de man goed kon buikspreken. Hoe die sprekende pop eruit zag weet ik ook niet meer, maar dat "verloren beeld" is mij altijd bijgebleven.

In mijn kunstenaarsbestaan heb ik diverse keren een man met een koffer geschilderd. Een koffer heeft mij altijd geboeid. Het is een geheimzinnig ding. Er kan van alles inzitten, dan wel uit tevoorschijn komen. Bijvoorbeeld heel veel geld, afkomstig van een bankoverval of... een in stukken gezaagd lijk of...

Vele jaren later heb ik dat "verloren beeld" weer tevoorschijn gehaald uit mijn eigen koffer vol herinneringen en heb ik een buikspreker - ter opluistering van de opening van een expositie - laten optreden. (Omdat openingen van exposities toch meestal hetzelfde saaie gedoe zijn, leek mij dat toen een goed plan.)

Op de uitnodiging had ik gezet dat de grote mensen vooral veel kleine mensen mee moesten brengen met als gevolg, dat het er allemaal uitzag als een hele serieuze aangelegenheid. In plaats van: nou, dat vind ik een heel interessant schilderij, hoorde je kinderen tegen elkaar roepen: gave kleuren of..., dat kan ik ook! Die buikspreker had nog nooit in een galerie opgetreden dus het werd weer een gezellige boel. En de kinderen hebben er van genoten.

--------------------------------------------------

Jozef Bloks op YouTube. Klik hier voor de film: http://www.youtube.com/watch?v=_g0SvbbICHw (Over Caroline en haar ontmoeting met Goldie Hawn en Kurt Russell)
Iedere week een nieuwe aflevering van 'The Royal Hat Watcher' waarin zijn vrouw - de hoedenontwerpster Caroline de Roy van Zuydewijn - vertelt over mode, exposities, leuke anekdotes uit haar leven en nog veel meer!

/~jozefbloks/images/g.hawn-dse.jpg


Afbeelding: Hollywoodsterren Goldie Hawn en Kurt Russell

Geveld door een griepje..., komt de nieuwe film "Jozef Bloks en Caroline de Roy van Zuydewijn 25 jaar getrouwd" pas over een paar dagen op YouTube. Ik houd u allen op de hoogte.

Na 172 verhaaltjes (Nieuws met een glimlach) op www.jozefbloks.blogspot.nl en 24 op www.dse.nl is het tijd voor iets nieuws.
Vanaf nu dus iedere week een nieuwe (Jeugd) Herinnering.
Voor meer info over schrijvend kunstenaar Jozef Bloks, kijk ook eens op www.jozefbloks.dse.nl