registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

(Jeugd) Herinneringen aan Eindhoven - 07 'Voetballen E.V.V. - P.S.V.'

/~jozefbloks/images/jozef-2b.jpg

Mijn vader voetbalde als amateur bij E.V.V. En als kind ging ik natuurlijk regelmatig mee naar het voetbalveld – om hem in actie te zien. Meestal speelde hij rechtsback. Hij werd dan plotseling een heel ander mens, wat ik erg merkwaardig vond! En mijn vader zweette altijd zo erg, zodat er grote natte plekken op zijn borst en rug verschenen. Na de wedstrijd was zijn voetbalshirt vaak helemaal doordrenkt. En ja…, de zure geur van het zweet intrigeerde mij, het had iets dierlijks. Geboeid keek ik ook naar de rondvliegende stukken gras, en de vaak lange remsporen die de doppen onder de voetbalschoenen achter zich lieten. En wanneer er spelers met elkaar op de vuist gingen, dan werd het pas echt interessant. Al dat getrek, en hoe ze dan tegen elkaar aanduwden en schreeuwden, ja…, ‘voetbal is oorlog’ zei Johan Cruijff jaren later.
Op een keer werd mijn vader – tijdens een spannend kopduel – aan zijn hoofd geraakt. Er zat een flinke jaap in een van zijn wenkbrauwen en hij bloedde hevig. Langs de zijlijn werd hij echter weer snel opgelapt en even later stoof hij – onder aanmoedigend applaus van de supporters - weer het veld op.

Veel toeschouwers dronken frisdrank uit een flesje en…, dat betekende voor mij een leuke vorm van inkomsten, want voor een leeg flesje kreeg je een dubbeltje statiegeld. Samen met mijn vriendje stond ik vaak ongeduldig te wachten tot er mensen hun flesje Coca-Cola of Fanta leeg hadden gedronken en als ze het dan op de grond neerzetten, slopen wij voorzichtig naderbij. Op het moment dat er iets spannends op het veld gebeurde gristen wij - vrolijk fluitend - het flesje (dat ze meestal tussen hun voeten geklemd hielden) – snel weg. Ja, zo verdienden wij tijdens zo’n wedstrijd toch een aardige stuiver bij!

De specialiteit van mijn vader was – dat hij heel hard kon schieten. En daarom werd hij op een dag gevraagd om een paar proefwedstrijden bij PSV te spelen. Maar omdat hij tijdens de wedstrijd het speldje van zijn eigen club met trots op zijn shirt bleef dragen, was zijn mogelijke carrière bij dit profelftal snel voorbij.
Hij heeft zeker tot aan zijn veertigste jaar gevoetbald. En later, toen ik wel eens samen met hem naar een wedstrijd ging kijken, verbaasde hij mij telkens weer. Mijn vader was namelijk een rustige man. Hij kon vaak minuten lang - bijna bewegingsloos - op de bank naar het voetbal zitten kijken. Maar als er een doelpunt voor E.V.V. viel dan sprong hij plotseling luid juichend, soms wel bijna een meter in de lucht.
‘Misschien had hij in plaats van voetballen, beter iets met atletiek moeten doen,’ mompelde ik dan wel eens in mijzelf.

Jozef Bloks op YouTube. Klik hier voor de film: http://www.youtube.com/watch?v=_g0SvbbICHw (Over Caroline en haar ontmoeting met Goldie Hawn en Kurt Russell)
Iedere week een nieuwe aflevering van 'The Royal Hat Watcher' waarin zijn vrouw - de hoedenontwerpster Caroline de Roy van Zuydewijn - vertelt over mode, exposities, leuke anekdotes uit haar leven en nog veel meer!

/~jozefbloks/images/g.hawn-dse.jpg


Afbeelding: Hollywoodsterren Goldie Hawn en Kurt Russell

Na 172 verhaaltjes (Nieuws met een glimlach) op www.jozefbloks.blogspot.nl en 24 op www.dse.nl is het tijd voor iets nieuws.
Vanaf nu dus iedere week een nieuwe (Jeugd) Herinnering.
Voor meer info over schrijvend kunstenaar Jozef Bloks, kijk ook eens op www.jozefbloks.dse.nl