registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

We sluiten een periode van mooi weer af en gaan aan de herfst beginnen.

/~gerrit16/images/logo.jpg

Zo ongeveer op de dag dat de schoolvakanties begonnen begon ook een periode met mooi weer. Deze periode loopt door tot op de dag van vandaag en ook morgen zal het weer nog zeer redelijk zijn. Daarna volgt, vlg. de weersvoorspellers, een afkoeling en wordt het weer gewoon oktober/herfst weer.
We hebben dit jaar dus niets te klagen. Juli, augustus en september hadden prachtig weer en ook in de eerste week van oktober was het weer niet bepaald slecht.
Opvallend in deze afgelopen periode was de grote hoeveelheid zon die we gratis kregen en de relatief hoge temperaturen die daar vaak mee samengingen.
Ook de regen was ons gunstig gezind want we kunnen rustig spreken van een behoorlijk droge zomerperiode.

Een paar cijfertjes van de maanden juli/augustus/september om dat te laten zien.
/~gerrit16/images/zomer2013.jpg

We zijn nu begonnen aan de herfstmaand oktober. Wat heeft deze maand voor ons in petto en wat is er eigenlijk mogelijk in oktober?
De temperaturen zullen in oktober t.o.v. september uiteraard flink zakken.
Het langjarig gemiddelde voor oktober ligt bijna 4 graden onder het septembergemiddelde.
Warme dagen(>20gr.) kunnen we in oktober nog wel krijgen maar zomerse dagen (>25 gr.)behoren tot een grote zeldzaamheid.
De hoeveelheid neerslag zal niet zo erg veel verschillen van september maar de uren zon zullen vele procenten minder zijn.
Nachtvorsten gaan we natuurlijk ook krijgen en een nacht met matige vorst is zelfs niet geheel onmogelijk.

Op http://www.weerhistorie.nu/oktober is alles over de Eindhovense oktobermaanden te vinden. Omdat deze cijfers teruggaan tot 1949 is het ook goed mogelijk om vergelijken te maken.
Zo is bv. goed te zien dat oktober ook een maand is die steeds warmer wordt. Het is wel zo dat de verschillen iets minder spectaculair zijn dan in sommige andere maanden.

Gerrit