registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

(Jeugd) Herinneringen aan Eindhoven - 04 'WELSCHAP'

/~jozefbloks/images/jozef-2b.jpg


Als kind ging ik vaak naar Welschap (het was toen een militair vliegveld) om er naar de vliegtuigen te kijken... Vooral het opstijgen vond ik geweldig, eerst een heleboel geronk van de motoren en…, dan ging het toestel het luchtruim in.
Een paar keer per jaar waren er een soort van open dagen en dan mocht je niet alleen de vliegtuigen van dichtbij bekijken, maar je mocht er ook inzitten. Ik kroop dan in de cockpit van een straaljager en met mijn hand aan de stuurknuppel vloog ik in mijn fantasie hoog boven de wolken de wereld rond.
Het zou echter nog zeker twintig jaar duren voordat ik mijn eerste echte vliegreis maakte naar Griekenland. Dat was een bijzondere ervaring. Het was maar een gammel vliegtuigje en het voelde alsof ik in ‘De Ruimte-plof-plof’ (de raket van Dr. Snuggles) zat, met onder mij een fascinerend landschap van wolken. Af en toe zag ik beneden mij een stukje van de aarde, met bergen en meren en…, piepkleine huisjes. De terugreis was ook fantastisch want toen we ’s avonds Athene achter ons lieten, en boven al die kleine eilandjes onder ons - met duizenden lichtjes - vlogen, was er onder ons plotseling een gigantisch onweer. Het was een vuurwerk van lichtflitsen dat ik nog nooit eerder, zo had aanschouwd.

Soms werden er op Welschap ook shows gegeven. Straaljagers - met loeiende motoren - die in allerlei formaties rakelings over de hoofden van het publiek scheerden. En vaak lieten ze dan een spoor van gekleurde rookslierten achter zich. Prachtig vond ik dat!
Ook waren er wel eens stuntvliegshows waarbij acrobaten boven op een dubbeldekker stonden. En terwijl zo’n vliegtuig regelmatig een of meerdere loopings maakte, zag ik Batman-achtige mannen en wuivende dames met wapperende sjaaltjes om hun nek - hoog in de lucht, allerlei kunstjes vertonen. Griezelig spannend was dat.

Op een dag was er ergens (in mijn herinnering in het Drents Dorp) een vliegtuig in een dak van een huis gevlogen. Die piloot wilde zeker ook heel stoer - laagvliegend over het huis van zijn vriendin - afscheid nemen. Het werd hem echter fataal. Ik vond dat toen maar een raar gezicht - een staart van een vliegtuig dat uit een pannendak stak - het leek wel een kunstwerk! Zo heb ik veel later in Duitsland ook eens het wrak van een straalvliegtuig aanschouwd, de piloot had blijkbaar zijn schietstoel te laat gebruikt en was met stoel en al dwars door het dak van een boerderij gevlogen.
Nou, die man was - zoals ze dat met auto’s op een sloperij doen - helemaal tot een pakketje, in elkaar gedrukt.

Ja, ik heb zo een zak vol herinneringen waar ik veel verhalen uit kan putten.

Volgende week meer!

Kijk ook eens naar filmpjes van Jozef Bloks op YouTube. Iedere week een nieuwe aflevering van 'The Royal Hat Watcher' waarin zijn vrouw - de hoedenontwerpster Caroline de Roy van Zuydewijn - vertelt over mode, exposities, leuke anekdotes uit haar leven en nog veel meer!

/~jozefbloks/images/Prinsjesdag.jpg


Afbeelding: Caroline en 25 jaar interviews en hoeden voor Prinsjesdag.
Klik hier voor de film http://www.youtube.com/watch?v=_xxHLVBUzxw

Na 172 verhaaltjes op www.jozefbloks.blogspot.nl en 24 op www.dse.nl is het tijd voor iets nieuws. Vanaf nu dus iedere week een nieuwe (Jeugd) Herinnering.
Voor meer info over schrijvend kunstenaar Jozef Bloks, kijk ook eens op www.jozefbloks.dse.nl