registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

De ‘rentrée’

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Frankrijk is weer terug van vakantie. Met z’n allen trokken de Fransen naar de bergen, de zee, of naar hun 2de huis (Frankrijk telt de meeste bezitters van een ‘maison secondaire’ van alle Europese landen). Gaan ze al over de grens dan is het toch bij voorkeur naar Franssprekende gebieden (oude koloniën) zoals Réunion, Guadeloupe, Martinique, etc. Er is hier in de ‘hexagone’ (de achthoek zoals hun land vaak noemen) een zekere mate van vakantiespreiding, maar in augustus staat Frankrijk stil (ideale maand om Frankrijk te veroveren, als je het al zou willen hebben).
De vakanties zijn nu voorbij. De meeste (stads-)campings zijn alweer gesloten en zij die de zwarte en rode zaterdagen op de autoroutes hebben overleefd zijn inmiddels weer aan het werk (voor zover aanwezig) of naar school.

De terugkeer naar het dagelijks leven, de ‘rentrée’ zoals ze dat hier noemen, is voor de media het hoogtepunt van het jaar.
Vooral het begin van het nieuwe schooljaar schijnt belangrijker te zijn dan de oorlogszuchtige president Hollande (ruim 65% van de Fransen is tegen ingrijpen in Syrië) en de zoveelste moord in Marseille (inmiddels is de 15de moord van dit jaar gepleegd), en staat in het middelpunt van de mediale belangstelling.
Al vele dagen van tevoren en dagen naderhand is het belangrijkste nieuws: De Rentrée! Dagenlang vinden uitvoerige discussies plaats over de prijzen van potloden, schriften en rugzakjes, en de stijging van deze prijzen vergeleken met voorgaande jaren. Ellenlange interviews (het nieuws moet toch gevuld worden) met moeders (zelden vaders), kinderen, schooljuffen en -meesters, supermarktpersoneel, etc. Beelden van zeurende of vrolijk rennende kinderen in de winkel die alles uit de rekken plukken, etc. Dan als de school gaat beginnen, huilende kinderen die bij hun moeder worden weggehaald, en natuurlijk huilende moeders. En weer uitvoerige interviews met moeders, kinderen, etc., etc., etc. En dit alles elk jaar opnieuw.
Het was natuurlijk komkommertijd bij de media.
Gelukkig is de rentrée nu voorbij en kunnen we onze aandacht richten op de G20, Hollande en zijn maatje Obama, de miljardenbesparingen en de resultaten van de Fransen bij het tennissen, het basketball en de magere resultaten van ‘Les Bleus’ die het net als Oranje nauwelijks konden bolwerken tegen de Oost-Europese voetbalstaatjes.

P.S.: Gelukkig is Jozef Bloks weer terug op DSE. Maakten ons dus onnodig zorgen.

/~ancientgolf/pics/rentree17.jpg