registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

(Jeugd) Herinneringen aan Eindhoven - 01

/~jozefbloks/images/jozef-2b.jpg

1951 Mijn wiegje stond in een huisje aan de Schouwbroekseweg - aan de rand van het Philipsdorp. Wij hadden een klein binnenplaatsje met daarachter een grote diepe tuin en zomers, als het mooi weer was, werd er een grote zinken teil buitengezet, waarin ik dan flink met groene zeep werd afgeschrobd. Als een van mijn nichtjes op bezoek kwam, dan zaten wij soms uren gezellig in die teil te plonzen.
Ik herinner mij nog dat ieder jaar – op het einde van de zomer - de mieren, die bij ons onder de houten vloer huisden, begonnen te vliegen. Vooral de vitrages voor de ramen zaten dan vol met honderden van die beestjes. Mijn moeder liep dan de hele dag - al gillend - ‘mieren-meppend’ door het huis.
Naast ons woonde een vader met drie zonen. Ze hadden een huishoudster - en die was hard nodig, want de heren hielden wel van een biertje en zeker in het weekend eindigden die feestjes vaak in een slaande ruzie. Niet dat ze elkaar naar het leven stonden. Nee, het waren een soort van slapstick ruzies, maar ja, er bleef op de duur natuurlijk geen stoel meer heel. Wij hadden daar eigenlijk helemaal geen last van. Alleen hoorden wij soms het gelach, het geschreeuw en… het krakende meubilair. Nou, en dan kwam die huishoudster de dag daarna de boel weer opruimen.

Schuin tegenover ons woonden de zus van mijn moeder en haar man - die mijn grootmoeder in huis hadden. Mijn oude oma was bijna blind en als ik een karweitje voor haar deed, kreeg ik altijd een dubbeltje. Zo moest ik soms naar het Trudo pleintje om daar bij een automaat gasmuntjes voor de geiser te halen. Koken deden ze op een plattebuiskachel die in de keuken stond, en waar houtskoolbriketten in werden gestookt. Bij mij thuis stookten wij ook met kolen en één keer per week kwam er dan een grote zwarte kolenboer - met hele grote handen en met een gezicht vol met zwarte vegen - een zak kolen in het kolenhok leegstorten.
Mijn oom en tante hadden een toilet dat in de tuin stond. Een hokje met daarin een houten kist met een gat erin, met daarnaast een stapel oude kranten. In het deksel van de poepdoos was een hartje gebrand. Ja, dat was nog ouderwets drukken! En…, ’s winters erg koud aan de bips!

En…, ik herinner mij ook nog de cafés waar het bier met ijs werd gekoeld. Vaak zag ik er - veelal op maandag - stoere Rambo’s zeulend met grote blokken ijs op hun rug - naar binnen gaan. Ja, als kind vond ik dat allemaal heel bijzonder.
In de Draaiboomstraat had je toen café de Snoei waar het wel eens hommeles was. En op zondag zag je daar ook regelmatig oude mannetjes – nadat ze ’s morgens braaf naar de kerk waren geweest – later op de dag, dronken het café uitstrompelen.
Ik had toen een vriendje wiens vader directeur was van de Elias fabrieken die langs de Strijpsestraat stonden. Aan de ingang brandde ’s avonds altijd lampen met TL-verlichting, waar honderden motten zich tegen dood vlogen. Ik vond dat zielig, en waarom deden die beestjes dat?
En oh ja, de kleuterschool aan de Gagelstraat - met van die nonnen in muffig ruikende habijten. En waar - voor de poort - mijn vriendje werd aangereden door een auto. Met een bloederig hoofd werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Maar…, alles kwam gelukkig goed.
Samen met dat vriendje heb ik toen ook nog eens een bos bloemen aan Romy Schneider gegeven die - in een bioscoop (Chicago?) in de Rechtestraat - haar Sissi-film kwam promoten en…, dat ik toen twee hele dikke zoenen van haar kreeg. Maar daarover vertel ik later meer!
Niet ver daar vandaan stond op de Frederiklaan, de Steentjeskerk waar ik mijn eerste communie deed. Ik heb er nog ergens een foto van: een klein mannetje in een te lang colbertjasje met daaronder een korte broek, een zwart strikje om mijn nek, zwarte schoentjes en…, met witte handschoentjes.

Ja, ik heb zo een zak vol herinneringen waar ik veel verhalen uit kan putten.

Volgende week meer!

Kijk ook eens naar filmpjes van Jozef Bloks op YouTube. Iedere week een nieuwe aflevering van 'The Royal Hat Watcher' waarin zijn vrouw - de hoedenontwerpster Caroline de Roy van Zuydewijn - vertelt over mode, exposities, leuke anekdotes uit haar leven en nog veel meer!

/~jozefbloks/images/Pfaffs-3.png


Afbeelding: Jozef Bloks als soccer star in The Royal Hat Watcher, uit de aflevering 'De Pfaffs'
Klik hier voor de film http://www.youtube.com/watch?v=tr2IiSruZW4

Na 172 verhaaltjes op www.jozefbloks.blogspot.nl en 24 op www.dse.nl is het tijd voor iets nieuws. Vanaf nu dus iedere week een nieuwe (Jeugd) Herinnering.
Voor meer info over schrijvend kunstenaar Jozef Bloks, kijk ook eens op www.jozefbloks.dse.nl

Jeugdherinneringen

Heel leuk die jeugdherinneringen. Heel herkenbaar en ook leuk geschreven.
Ik kijk uit naar het volgende verhaal.

gerrit

Jeugdherinneringen

Dank je Gerrit! Ik doe mijn best.
En..., wordt het deze week mooi weer?

Groeten Jozef

Mooi

Jazeker het wordt heel mooi weer, zeker voor september.
Veel zon en 30 graden zit er zeker in. Niet slecht toch!

gerrit

Die zoenen van Romy Schneider...

Heel leuke herinneringen. Een heel herkenbaar verhaal ook, want in Bergeijk ging het vroeger wat betreft badrituelen, plattebuiskachels en cafébezoek 'nao de mis' niet veel anders dan in Strijp. Alleen namen ze bij ons gewoonlijk een grotere voorraad kolen ineens, dacht ik.
Wat wij als dorpsjongens jammer genoeg gemist hebben zijn de zoenen van Romy Schneider, maar die was bij ons wel even beroemd als bij jullie.
Helaas is het niet goed met haar afgelopen. Ik voel nog altijd medelijden met haar als ik bedenk hoe ongelukkig ze later geworden is.

(Jeugd) Herinneringen

Beste Gouddelver,

De zoenen van Romy Schneider komen in latere '(Jeugd)Herinneringen' nog uitgebreid aan bod. Bergeijk trouwens ook. Ik heb ook daar (later) veel beleefd.
De kelders onder het oude gemeenschapshuis Tabla? (Mr. Biemans). En de Kattendans, waar ik nog heb opgetreden...

Bedankt voor je reactie.

Jozef