registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Adieu Alpinopet

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Eeuwenlang is de alpinopet, of zoals de Fransen zeggen ‘béret basque’, het hoofddeksel bij uitstek geweest van vooral de plattelanders. Heeft u nog wijn leren drinken in de jaren 60 uit de kartonnen pakken van Albert Heijn? Herinnert u zich nog de wijnboer met alpinopet op de verpakking die ons zijn (zure) wijn met de naam ‘Pinard’ aanprees? Herinnert u zich nog op uw eerste vakanties het beeld van de Fransman met een baguette onder de arm of de Fransen in de schaduw van de platanen op het zanderige plein van dat prachtige dorp voor hun dagelijks partijtje ‘jeu de boules’? Ondenkbaar zonder hun karakteristieke hoofddeksel.

Helaas, het kan verkeren. De alpinopet is uit het straatbeeld verdwenen en heeft het veld moeten ruimen voor de gewone grijze pet. Het is uitzonderlijk als je in de stad nog een Fransman ziet lopen met zo’n prachtige donkerblauwe of zwarte ‘béret basque’. Ikzelf draag hem nog altijd graag, vooral in de winter. Ik houd van traditie. De béret is warm, waait niet van je hoofd, kan zo gedragen worden dat hij de zon uit je ogen houdt en past opgevouwen gemakkelijk in je jaszak. Vaak draag ik de ‘béret alpine’, een grote uitgave van de standaard alpinopet. Past beter bij mijn lengte. Jammer dat een van de laatste symbolen van het Frans zijn is verdwenen. Gelukkig houden we ‘Marianne’ nog in ere als symbool van Frankrijk.

/~ancientgolf/pics/15alpino.jpg


www.ancientgolf.dse.nl

Beret

Wat jammer dat die Beret Basque aan het verdwijnen is. Is dat overal in Frankrijk het geval of scheelt het nog per gebied?

gerrit

Béret basque

Over het verval van de Franse béret in de diverse regionen van Frankrijk kan ik geen uitsluitsel geven. In de stad is de béret praktisch geheel verdwenen. Ik ken niet alle 'plattelanden' van Frankrijk maar de streken die ik wel ken zijn bijna 'béret-loos'. Ik kan me voorstellen dat hij in het Baskenland nog wat meer gedragen wordt.
Een mogelijke aversie tegen de Basken als reden voor het verdwijnen van het traditionele Franse hooddeksel sluit ik uit. De Basken zijn net als de Bretonnen, de (Franse) Vlamingen, de Savoyards, de Catalanen en de Elzassers een geaccepteerd onderdeel van de Franse bevolking. Trots op hun afkomst, maar Frans met de Fransen.

Béret basque

Kan de afname van béret basque misschien iets te maken hebben met de afname van sympathie voor de Basken? Die hebben zich immers, overigens vooral in Spanje, de laatste decennia nogal afgezet tegen de landen die hen regeren.
Baretten, maar ook petten, zijn trouwens ook in Nederland naar mijn indruk niet populair meer. Nederlandse mannen dragen überhaupt nauwelijks nog hoofddeksels. De mannen op het heel karakteristieke plaatje hierboven, die dan al een grijze pet dragen - hier in Brabant wellicht een fraaie 'klak' genoemd -, zijn waarschijnlijk ook in Frankrijk geen trendsetters.