registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

DE Franse nationale feestdag

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Op 14 juli, quatorze juillet, viert heel Frankrijk de Revolutie, de bestorming van de Bastille in 1789. Het is elk jaar voor alle Fransen een echt feest. Een vrije dag, feestelijk eten, drinken, dansen en een groots vuurwerk. Het platteland viert al feest op de 13de ’s avonds. Op het feestterrein van het dorp zijn de eettenten opgezet, de bars geïnstalleerd en ligt de dansvloer klaar voor de velen, die ook vanuit de omliggende kleinere dorpen en gehuchten samenkomen om dit jaar mosselen met friet te eten en veel bij te kletsen. Met een glas wijn of crémant (lokale champagne) in de hand wacht iedereen op het grote vuurwerk dat in de tuin van het naburige kasteel wordt afgestoken. Na afloop van het vuurwerk en een enthousiast applaus daarvoor is de dansvloer snel gevuld en gaan de beentjes tot in de kleine uurtjes van de vloer. Dansen zit bij jong en oud echt in de Franse genen.

/~ancientgolf/pics/bal.jpg

Op de 14de juli zelf zet een belangrijk deel van het Franse volk zich voor de téleviseur om samen met de president met gepaste trots het grote militaire défilé op de Champs Elysées in Parijs af te nemen. Het is een van de weinige momenten waarop de Fransen weer eventjes het gevoel hebben een wereldmacht te zijn. Elk legeronderdeel is vertegenwoordigd met de ‘Garde républicain’ aan kop. Na afloop trekken velen de stad in om van de vrije dag te genieten met een verblijf in eettentjes, op terrasjes, op braderieën en vlooienmarkten en te kijken naar straatoptredens maar vooral om veel te dansen. Een echt volksfeest.
De meeste landen in de wereld hebben net als Frankrijk hun eigen ‘nationale feestdag’, in de meeste gevallen ter herinnering aan de onafhankelijkheid van het land.

Ik geloof niet dat Nederland zo’n nationale feestdag kent. De Amerikanen hebben hun ‘Independence Day’ op 4 juli, de Zwitsers vieren de stichting van hun ‘Eidgenossenschaft’ op 1 augustus, de Belgen vieren de kroning van Léopold I als eerste koning der Belgen op 21 juli, de Duitsers vieren de Wiedervereinigung met een nationale feestdag op 3 oktober, etc. Nederland komt niet verder dan een verjaardagsfeest van koning of koningin. Of moeten we de grote nationale rommelmarkt zien als DE nationale feestdag?

www.ancientgolf.dse.nl

Onze nationale vrijmarktdag

Sorry dat ik een beetje laat reageer. Maar Nederland heeft in zijn koninginnedag - van nu af koningsdag - natuurlijk wel zijn nationale feestdag. We voelen ons dan ook wel bevrijd, niet zoals de Fransen van een absolutistische monarchie, ook niet van de een halve eeuw geleden zo gehate 'Moffen'- dat herdenken we nog wel een beetje op 4 en 5 mei -, maar van onze dagelijkse arbeidsbeslommeringen en verkoopbeperkingen.
Op die dag is ons volk verdeeld in - minstens - drie groepen: eerst de monarchisten die de vorst(in) toejuichen, met handgezwaai langs de straat waar zij/hij dan in levenden lijve verschijnt, of in stilte voor het tv-scherm dat elke stap en glimlach van de toegejuichte toont, ten tweede de republikeinen en de onverschilligen die de dag benutten om wat achterstallig werk te doen, en ten derde de massa van grote en kleine handelaren, die op deze 'vrijmarktdag' hun overbodig geworden speel- en andere goederen op trottoirs en in bermen uitstallen in de hoop daar nog iets voor te 'vangen' dan wel, als koper, iets begeerlijks voor een habbekrats op de kop te tikken.
Iets martiaals of krijgshaftigs valt aan onze nationale feestdag dus niet te bespeuren en dat past, denk ik, goed bij onze volksaard.
En vlaggetjesdag - zoals op de foto - is bij ons, zoals u weet, een vlaggetjesmaand. Maar die hebben wij alleen en uitsluitend als ons nationale voetbalelftal tot de Europese, Olympische of wereldkampioenschappen heeft weten door te dringen. Dan is het voor veel Nederlanders wél erop of eronder, als betrof het opnieuw de bestorming van de Bastille.