registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Het Franse fenomeen

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Ooit gehoord van Johnny? Johnny Hallyday? Johnny is al meer dan 50 jaar het grootste fenomeen van Frankrijk. Hij is de Elvis Presley van Frankrijk. Hij is wereldberoemd in Frankrijk maar daar buiten: “The biggest star the world has never seen.” Johnny, de rijkste zanger van Frankrijk, werd gisteren 70 en vierde zijn verjaardag gisteren met zo’n 20.000 uitzinnige, uit hun dak gaande fans in het ‘Palais de Bercy’ in Parijs. Waar Johnny in Frankrijk ook optreedt: iedere zaal of plein is te klein.
Ikzelf heb niet zoveel – eigenlijk niets – met deze eeuwige Franco-Belgische rocker (Jean-Philippe Smit). Ik ken niet één liedje van hem bij naam.
Gebrek aan integratie? Ik vind het een beetje pathetisch (niet doorvertellen aan je Franse vrienden a.u.b), deze door drank, drugs en rock and roll getekende ‘oude’ man in een te strakke leren broek en dito jasje, zijn ‘geluid’ de zalen en pleinen in schreeuwend, onder begeleiding van door artrose getekende ‘Elvis the Pelvis’-bewegingen.
Toch moet je veel respect hebben voor een zanger die niet kan zingen (mijn persoonlijke mening) en die toch al meer dan 50 jaar miljoenen fans aan zich kan binden, alhoewel de laatste tijd de gemiddelde leeftijd van zijn volgelingen schrikbarend richting 60 jaar gaat.
Dat hij buiten de ‘Hexagone’ (de achthoek, zoals de Fransen hun land vaak noemen) het nooit heeft kunnen maken zullen we maar toeschrijven aan de Franse taal.

/~ancientgolf/pics/jhalli.jpg

Cliff Richard

Maar gelukkig hebben we Cliff Richard nog. 72 jaar, ziet er heel goed uit, wèl heel goed bij stem, heeft ook een unieke stem en geeft nog steeds concerten, in Engeland, waar ik ben geweest, in Australië, Nieuw-Zeeland, Maleisië en andere Aziatische landen. Cliff heeft ook een grote fanbasis, die heel trouw is en op elk concert aanwezig is. Zijn laatste concert (ze zijn net afgelopen) was een Reelin' and Rockin'concert, daarvoor een concert met een brassband, een Soulicious tour, waarbij Cliff oude zangers, zoals Percy Sledge e.a. mee op tour nam. Dat was ook fantastisch. Zeer veelzijdig, en hij geeft iedereen ook de ruimte en het applaus, dat zij verdienden. Ook veel Nederlandse fans reizen mee om zoveel mogelijk concerten te zien. Een belevenis.

Johnny Halliday

Ik ken wel enkele liedjes van hem:
1. Pour moi la vie va commencer (1963);
2. Tes tendres années (1963) later door Willeke Alberti vertaald als "Spiegelbeeld";
3. Ma guitare (1964).
Allemaal te zien op Youtube.