registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie: De koude Lente van 2013 in de regio Eindhoven.

/~gerrit16/images/logo.jpg

De meteorologische lente is ook alweer voorbij en we beginnen met de zomer. De zomer begint met prachtig weer. Hoe anders was het in de lente. De lente was, kort samengevat, droog, somber en veel te koud.

Temperatuur.
De gemiddelde lentetemperatuur over de 3 maanden maart, april en mei is voor de regio Eindhoven uitgekomen op 7,7 graden. Dat is erg laag, want de norm voor Eindhoven ligt op 9,8 graden. We zaten hier dus ruim 2 graden onder en dat is heel veel.
Was het de koudste lente ooit? Nee, dat niet want ik tel in mijn database zeker al 6 lentes die net zo koud waren of zelfs kouder. Bv. 1951 7,7 gr. 1955 7,2 gr. 1958 7,3 gr.
1962 7,0 gr. 1970 7,6 gr. en 1984 7,7 gr. Na 1984 is een dergelijk koude lente niet meer voorgekomen.
De laagste temperatuur in deze lente is voor onze regio minus 11,9 gr. op 13 maart. Dat is voor maart een behoorlijk lage temperatuur. Meestal komt er in maart geen strenge vorst meer voor. De laatste keer dat dat voorkwam was op 4 maart 2005 toen het ook bijna 12 graden vroor.
De hoogste lentetemperatuur dit jaar was 25,0 graden op 25 april.

Neerslag.
Naast koud was het ook erg droog. Mei was wel nat maar dat compenseerde de droogte van maart en april niet. Totaal deze lente viel er in onze regio bijna 140 mm. De norm ligt ongeveer op 160 mm dus we kwamen wat tekort. Het regende en sneeuwde totaal 180 uur en dat is opvallende genoeg wel veel. Het aantal dagen waarop deze nattigheid viel is 37. Dat is ongeveer het gemiddeld aantal van de laatste 10 jaar.

Zon.
Ook zijn we deze lente zon tekort gekomen. Als ik nu naar buiten kijk dan is de natuur dat aan het inhalen.
We hebben deze lente op 73 dagen de zon gezien. Totaal kwam dat neer op ruim 460 uur maar dat was nog altijd 30 uur te weinig t.o.v. de norm.

Nog wat lentefeitjes.
* Het lage lentegemiddelde kwam tot stand door zowel lage gemiddelden ‘s nachts als ook overdag.
* De koudste lentedag was dit jaar 11 maart toen overdag de temperatuur niet hoger kwam dan minus 1,0 graden.
* Op 26 dagen was er vorst deze lente. Dat is behoorlijk veel. We moeten terug tot 1996 om een lente te vinden met meer vorstdagen.
* Deze lente telde 11 volkomen zonloze dagen. Ook hiervoor moeten we terug tot 1996 om een lente te vinden met meer zonloze dagen.
* De lente telde slechts 11 warme dagen. Dat is erg weinig. De lentes van 1996 en 1997 hadden ook weinig warme dagen.

Natuurlijk is er veel meer te vertellen over deze koude lente. Ik verwijs hier echter voor naar mijn lentetabel op http://www.weerhistorie.nu/Lente In deze tabel staan alle lentegegevens uit de periode 1949 – 2013. In deze tabel zijn ook vergelijkingen gemaakt tussen de verschillende jaren.
Duidelijk is hierin te zien dat ook de lentes in onze regio gemiddeld steeds warmer worden.
Vanuit de tabel is door te klikken naar een aantal grafiekjes. Ook deze grafiekjes geven een goed beeld van de veranderende lente in onze regio.

Gerrit

(Alle gegevens in dit overzicht komen uit mijn database. Gebruikte brongetallen zijn vnl. Van het KNMI. Brongetallen van voor 1951 komen uit andere bronnen.)