registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Frans rugby en voetbal

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Zoals in vele landen is ook in Frankrijk voetbal nr. 1, met deze nuance dat rugby in zuidelijk Frankrijk voetbal naar de kroon steekt. Frankrijk is een van de sterkste rugbylanden ter wereld. Enkele weken geleden werd in het Ierse Dublin Toulon Europees kampioen na een finale tegen Clermont-Ferrand, twee Franse ploegen dus. In beide steden stonden tienduizenden supporters op de centrale pleinen op grote schermen de wedstrijd te volgen. Na afloop uitzinnige vreugde in Toulon en intense teleurstelling in Clermont. Dit alles zonder politie of ME, zonder rookbommen of stenen gooien, zonder gewonden of arrestaties.

Afgelopen weekeinde de finale om het landskampioenschap rugby tussen Toulon en Castres in het met 80.000 man gevulde Stade de France in Parijs (het Wembley van Frankrijk). Een wedstrijd op het scherp van de snede, maar zonder doodschoppen, zonder molestaties van de scheidsrechter, zonder discriminerend geschreeuw. Castres werd kampioen. Een uitzinnig feest in Castres, intens verdriet in Toulon. Maar geen politie, geen ME, geen gewonden, geen arrestaties. Ware volksfeesten.
Tezelfdertijd werd in Parijs Paris Saint Germain Frans voetbalkampioen. Een middelmatige club die dankzij de vele miljoenen van een paar sjeiks uit Katar de top van het land behaalde. Zoals blijkbaar te doen gebruikelijk resulteerde het kampioensfeest in een enorme rel waarbij ondanks 1.000 man politie en de ME tienduizenden zogenaamde supporters op de Champs Elysées elkaar (en de politie en de ME’ers) met stenen, stokken, rookbommen, hekken, vuisten, etc. naar het leven stonden (honderden gewonden en tientallen arrestaties). Het ‘sjeikie’ PSG krijgt volgend jaar concurrentie van het pas gepromoveerde Monaco, omdat een Russische miljardair de club als speeltje gekocht heeft en er honderden miljoenen aan uitgeeft.

Waar zou toch dat verschil in beleving bij de aanhangers van deze twee sporten vandaan komen? Wat is er toch aan de hand met het voetbal, de spelers en de fans?

/~ancientgolf/pics/patou.jpg