registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Het Franse feest van de arbeid

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

De 1ste mei is in Frankrijk nog steeds ‘het feest van de arbeid’. Het is voor iedere Fransman een vrije dag, zelfs de bakker is gesloten. Men viert hier nog de dag van de arbeid door niet te werken. Het was altijd een dag van grote manifestaties en demonstraties met vliegende vaandels (vakbonden en socialisten) en slaande trommen voor van alles en tegen van alles. Deze tijden lijken echter voorbij. Ze krijgen voor dit ‘feest’ geen man meer de straat op.
Afgelopen woensdag trokken nog slechts zo’n 100.000 mensen door de straten van de grote steden (0,3% van de werkende bevolking). Er is dan ook weinig reden om de arbeid te ‘be-feesten’. De werkloosheid stijgt met de dag en bedraagt nu 3,2 miljoen of ruim 10% van de werkende bevolking.
De mensen zijn boos op Hollande c.s., die veel beloofd heeft maar weinig doet. Enquêtes geven aan dat het geloof in de regering dramatisch is gedaald en dat men liever Sarkozy terug zou willen (die deed tenminste iets) of zelfs de voorkeur geven aan Marine Le Pen van het Front National. Het zijn moeilijke tijden voor de Fransen.
Gelukkig heeft 1 mei ook nog iets positiefs. Het is de dag dat de Fransen traditioneel elkaar een bosje ‘ lelietjes der dalen’ schenken. Dit bloempje staat voor geluk en voorspoed. Overal op straat zie je mensen die vaak de zelf geplukte bloempjes voor € 2 per tuiltje aan de man brengen. Het is toch vertederend zoveel mensen rond te zien lopen met zo’n voorspoed brengend bosje lelietjes der dalen. Velen kunnen die voorspoed heel goed gebruiken.

/~ancientgolf/pics/muguettes.jpg


www.ancientgolf.dse.nl