registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Mariage pour tous?

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Maandenlang heeft in Frankrijk een bitter gevecht gewoed zowel in de media als in de straat tussen voor- en tegenstanders van het ‘Mariage pour tous', het huwelijk voor iedereen, dus ook voor homos en lesbiennes. De wet die een dergelijk huwelijk mogelijk moet maken was een verkiezingsbelofte van Hollande (als Nederlander kan ik aan die naam ook niets doen). In Nederland werd een dergelijke wet een tiental jaren geleden zonder veel ophef aangenomen. Nu resteert alleen nog het ‘weigerambtenaar’-probleem.
Hier in Frankrijk, het land van liberté, egalité en fratenité, brak echter de hel los. Sinds de revolutie zo’n 200 jaar geleden is het demonstreren, protesteren en opstaan tegen het gezag in de genen van de Fransen gaan zitten. Met z’n honderdduizenden trokken voor- en tegenstanders de straten van de grote steden in om hun stem luid en duidelijk te laten horen.
De uitdrukking ‘de vijand van mijn vijand is mijn vriend’ bleek ook hier van waarde te zijn. Gebroederlijk trokken christenen en muzelmannen (zo heten de moslims hier) op tegen ‘Sodom en Gomorra’ en voor de ‘sharia’.
Ook in de media werd er op het scherp van de snede gediscussieerd over het recht van de homoseksuelen. We kregen echter wel de indruk dat de hele controverse meer neer kwam op het recht van homoseksuele paren om kinderen te adopteren dan op het huwelijk of welke andere verbinding dan ook.
Inmiddels is de wet in zowel het parlement als in de senaat aangenomen. Er moeten nog enkele staatkundige hobbeltjes genomen worden om de wet feitelijk in te voeren. Dit weerhoudt de ‘anti’s’ er niet van om de komende weken grote acties te organiseren. Hollande heeft echter de ‘finale’ besluitvoering een maand vervroegd waardoor deze acties als mosterd na de maaltijd zouden komen.
De Fransen zijn inmiddels weer klaar voor nieuwe acties naar aanleiding van grove financiële malversaties (belastingontduiking, zwart geld en wat dies meer zei) van leden van de regering en hun kornuiten. Misschien komen we daar nog eens op terug.


Frankrijk

Goed verhaal.
Ik lees graag je verhalen uit het "verre" Frankrijk.
Het zijn net "mensen" daar!
Binnenkort rijd ik weer in Frankrijk rond. Ik verheug me er nu al op.
Laat ons a.u.b. nog vaak wat horen uit de Bourgogne.

De moeite waard!

Ik sluit me in mijn waardering aan bij Gerrit16; het is heel interessant om buitenlands nieuws belicht te zien door iemand die er middenin zit.
Overigens begrijp ik wel dat de kritiek op het homohuwelijk vooral gericht is tegen adoptie. Wie denkt aan de storm die in Nederland opstak door het kindermisbruik in een Amsterdamse crèche en de verontwaardiging over het seksuele misbruik in vroegere door mannen geleide kloosters en internaten, vreest bewust of onbewust misschien dat zoiets ook eerder zal gebeuren in een mannenhuwelijk dan in een man-vrouw-relatie.