registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Een onverwachte ontmoeting

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Er worden met een telelens wel meer close-ups van roodborstjes gemaakt, maar in dit geval nog een halve meter en ik had hem kunnen aanraken, wonderlijk hoe weinig schuw deze roodborst was. Misschien was hij zo aan de mensen gewend door het bijvoederen de afgelopen winter?

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

We zijn wel toe aan wat meer warmte, laten we hopen dat april dat waar gaat maken zonder al teveel witte hoedjes. :-)

prachtig

Mooie fotos Rien!

Roodborstjes zijn dappere beestjes. Ook in onze tuin was er jarenlang een roodborstje dat heel parmantig tot een halve meter erbij kwam zitten. Erg leuk gezelschap!

Een bijzonder vogeltje

In het winternummer 2009 van het tijdschrift 'Brabants Landschap' stond een prachtig artikel over 'Het Roodborstje' door Piet Schellekens. Het bevestigt hetgeen hierboven geconstateerd is. Ik citeer de inleiding:
In de loop der jaren heb ik een speciale band opgebouwd met het roodborstje en me verdiept in zijn levenswijze. Ieder die vaak in de tuin werkt of in de natuur verblijft zal kunnen beamen dat het roodborstje een bijzonder vogeltje is. Hij is intelligent, moedig en durft in tegenstelling tot veel andere vogels dicht bij de mens te komen. De wereld van de roodborst vertoont wel enige gelijkenis met de onze, vol van dagelijkkse zorgen en plichtplegingen. Er is strijd, maar ook rust, blijdschap, verwondering, hartstocht en warm samenzijn, al ligt dat laatste wat moeilijk bij een individualist als de roodborst.
Toen ik op een gegeven moment mijn atelier in de stad verruilde voor een werkplek in het bos, presenteerde zich meteen een roodborstje. Ik schonk hem aandacht, zette op gezette tijden voedsel en water klaar en kreeg steeds meer contact met dit mooie vogeltje. Elke ochtend wekte het roodborstje me bij de eerste zonnestralen met zijn heldere zang. Hij wachtte geduldig op het openen van de vensterluiken en vloog op mijn hand. Dan streelde ik zijn kopje en gaf hem wat te eten. Verschillende keren per dag kwam hij op visite op de werkplaats. Op mijn beurt werd ik uitgenodigd op zijn lievelingsplekjes. We zongen ook samen. Na enige tijd raakte het roodborstje gewend aan de camera, waardoor ik hem van zeer dichtbij kon fotograferen.

De rest van dit artikel is te lang om hier over te pennen, maar even interessant.