registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Wie denken wij dat we zijn?

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Hoe denken wij Nederlanders dat het buitenland ons ziet? Zo’n 11 maanden per jaar zijn we onder elkaar en praten we onszelf een bepaalde identiteit aan (of af). Komt dat beeld dat we van ons zelf hebben overeen met het beeld dat de buitenlander van ons heeft?
Voor de Fransen rondom ons heen is ‘Holland’ zoals ze ons land onverbeterlijk blijven noemen een relatief klein, economisch en cultureel onbekend en onbelangrijk land waar ze een beetje Duitsachtig praten. Ze kijken naar Groot-Brittannië (noemen ze ook foutief Angleterre [Engeland]) voor wat betreft het culturele en sociale leven, en naar Duitsland voor wat de economie betreft. Nederland speelt hierin geen rol. Het Nederlandse koningshuis valt in het niet bij de Queen en Kate & William. Van Rutte hebben ze nog nooit gehoord. Hard schaatsen kennen ze niet en alleen PSV en Ajax kennen ze een beetje uit het verleden. De kleur oranje zegt hen helemaal niets.
Voor de Fransen staat ‘Holland’ voor bloemen (Keukenhof), molens, Amsterdamse hoertjes en homo’s maar vooral voor drugs.
Dit laatste blijkt uit de kop van de lokale krant die bericht over drugsgebruik hier in de regio.
Begin nu niet meteen over die arrogante Fransen, ben blij dat ze in ieder geval een mening over Nederland hebben. Dat kunnen de Litouwers en de Moldaviërs niet zeggen.

/~ancientgolf/pics/pholland.jpg

wat anderen vinden

Als je wat anderen vinden over jou altijd maar belangrijk vind zul je een reactief leven leiden. Zelf nadenken is het motto wat mij betreft.

Van hetzelfde!

Ik kan u verzekeren - voor zover nodig - dat de ideeën van een massa bekrompen Nederlanders over Frankrijk even onbenullig zijn als die van een massa bekrompen Fransen over Nederland. Want een gunstiger kwalificatie verdienen de hierboven geschetste denkbeelden niet. (Ik vermoed dan ook dat u het druk hebt met de correctie daarvan.)
Helaas bevestigen deze constateringen - evenals veel gebeurtenissen waarover de media ons dagelijks berichten - mijn vrees dat de mensheid ondanks alle vooruitgang op technologisch gebied in sociaal opzicht nog even dom en/of ongeïnteresseerd is als o.a. een eeuw geleden, toen we aan de vooravond stonden van een afschuwelijke wereldoorlog die vele miljoenen mensen wreed en zinloos de dood ingejaagd heeft.

Ik hoop toch maar dat een aantal ontwikkelde en beschaafde mensen, zonder oogkleppen en met interesse voor andere culturen, zowel in Frankrijk als in Nederland de modder van vooroordelen uit de hoofden van de massa zullen weten weg te spoelen.