registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Kunnen we verzorgingshuizen voor bejaarden missen?

Het NOS Journaal bericht ons vandaag dat door het nieuwe kabinetsbeleid de komende jaren alle 800(!) verzorgingshuizen voor bejaarden zullen moeten sluiten; daarna zullen er alleen nog verpleeghuizen overblijven. Vele terzake kundigen zien hier grote ellende van komen.
Ook ik denk dat dit een afbraakproces zal blijken waar we bittere spijt van zullen krijgen. Hoewel het financiële probleem (kosten AWBZ) natuurlijk opgelost zal moeten worden, denk ik dat het categorisch thuis laten zitten van hulpbehoevende en vereenzamende bejaarden tot massaal isolement zal leiden. Het wordt een doorgeschoten vorm van – in wezen liberalistische – individualisering. Verzorgingshuizen bieden namelijk - Nieuwsuur liet het zien - hun bewoners behalve privacy, verzorging en begeleiding ook veel sociale contacten in de vorm van dagbestedingsactiviteiten, gezelschapsspellen en gezamenlijk amusement. Heel dit sociale aanbod zal wegvallen en oude mensen zullen, ook als ze anders willen, straks in hun eentje achter de geraniums komen te zitten, vooral zodra ze hun levenspartner door de dood zijn kwijtgeraakt.
Ik vraag mij af: moeten we deze zoveelste afbraak van een belangrijke sociale voorziening, die sinds een halve eeuw wel karakteristiek voor Nederland genoemd mag worden, niet met kracht tegengaan? Wat vindt u: kunnen we onze verzorgingshuizen voor bejaarden missen?

verzor.tehuis

Zielig