registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

In memoriam Theo van der Put

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Mij bereikte het nare bericht dat Theo van der Put is overleden. (Eindhoven 1938- Eindhoven 2013) Theo heeft een ogenschijnlijk beperkte rol gehad in het Eindhovens dichterswereldje. Maar dat is bedrieglijk! Theo stond altijd klaar om zijn, dikwijls actuele gedichten, voor te dragen. Niet alleen op de diverse podia maar ook als sociaal mens, zoals Theo was, voor incidentele podia rond aandacht behoeftige gebeurtenissen Zoals het voordragen en het toelichten van zijn gedichten voor de verplegingsomroep ERVO ‘Van Poëzie tot poesyalbum’ of voor Sarajevo. Veel dichters kennen hem zittend aan de bar van Café Kraaij en Balder met een pilsje en een sigaar in zijn mond. Altijd goed gestemd, altijd klaar voor een praatje. Bij het tienjarig bestaan van het café schreef hij een ode aan Kees en Hermien. De uitbaters van het voor de Eindhovense dichters indertijd zo belangrijke café. Het werd ‘De Kraaij en Balder blues’ op de muziek van Eric Burdon and the Animals.

Van der Put emigreerde naar Canada op zijn 22e levensjaar. Lang bleef hij niet daar. Als industrieel ontwerper -vrije vormgeving-, was hij geïnteresseerd in de wereld van de kunsten.
Hij hield zijn ‘Ogen en oren open’, om overal ideeën uit te peuren en om bij gelegenheid iets mee te doen: als kunstschilder, bij het schrijven van verhalen, hoorspelen, toneel en gedichten. Poëthement besteedde nog in 2009 in de Centrale Bibliotheek van Eindhoven een geheel podium aan de altijd bescheiden Van der Put en zijn werk. Daar was ondermeer een film te zien, gemaakt naar aanleiding van zijn gedicht ‘Waar ooit Eufraat en Tigris’. Waarschijnlijk het enige gedicht van een Brabantse dichter die aanleiding gaf tot het produceren van een film!

Maar even terug in de geschiedenis. Velen hebben het over de dichter Frans Babylon in relatie met de Poort van Kleef. Van der Put is echter de enige dichter die over de Chat Rouge, in het genoemde café, schreef en eveneens de eerste over de Kunstmarkt van de sociëteit Cultureel Contact. Met name over het gedrag van het publiek. Waar tot op de dag van heden kennelijk nog steeds geen verandering in is waar te nemen. Van der Put nam actief deel aan het programma ‘Multiplex Dansende woorden, roerende talenten’. Over de geschiedenis en wetenswaardigheden rond de dichters van Eindhoven. Samen met collegadichters de ‘Dichtjesroute 2009’ in verband met 65 jaar Vrijheid. Zijn laatste publieke optreden vond plaats in het 2011 in programma ‘Boekenkast I’ over Frans Babylon. Theo was toen al ziek, maar deze gelegenheid kon hij niet voorbij laten gaan. Tot op het laatste moment wilde hij op de hoogte te worden gebracht over wat er te doen was in de Eindhovense dichterswereld.
Zijn laatste bundel ‘Samenwerking’, samen met Kees Salentijn is een juweeltje. Talenten die samenwerken. Dat deed Theo van der Put, samenwerken als het kan.

Crematie: vrijdag 22 februari om 15.30 uur in de Luxzaal van het crematorium Rijtackers. Anthony Fokkerweg 150, Eindhoven.
Samenkomst in de ontvangstkamer van het crematorium waar gelegenheid is tot schriftelijk
condoleren.

Pierre Maréchal 17-02-2013.

Publicaties onder meer:

Put, Th. A. van der (1992): Grieks Tafereel, Lijn 24/2. Opwenteling Eindhoven.
Put, Th. A. van der (2001): Laatste Regels. Literair Landschap. Eindhoven.
Sebille, W. van & J. Smeets (2001): Luister en Huiver (Jan van Ant). Opwenteling. Eindhoven.
Put, Th.A. van der ((2004): Een eenzijdige vriendschap in drieëndertig gedichten. Opwenteling. Eindhoven.
Put, Th. A. van der & K. Salentijn (2011): Samenwerking. Eindhoven.

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Bijdragen onder meer in:
Eindhoven Ontmoet Zijn Dichters, 2002 Opwenteling en samenwerkende dichtersorganisaties. Eindhoven.
Beslagen Ramen K&B Literair 2002, Eindhoven
Eindhoven Dichtstad I, zj. Stichting Raamwerk Letterexploitatie. Eindhoven.
Eindhoven Dichtstad IV, 20006 Uitgeverij MoNo. Eindhoven.
Literaire Magazine’s Eindhoven Dichtstad en CFK.
Verder in flyers van Plankenkoorts, K & B Literair & Poëthement.

Over Theo van der Put:
Adelaar, W. (1996): Een vraaggesprek met Theo van der Put. CFK 2-5. Eindhoven.

Vertrouw ze niet.

‘Voorzichtig kind, vertrouw ze niet.
Wees waakzaam meid, vertrouw ze niet.
Blijf alert vrouw, vertrouw ze niet.
Vertrouw ze niet: de mannen.

Ze stichten domeinen en kloosters, godsdienst en oorlog.
Ze lusten in onbenul naar hun strijd om de macht.
Ze verminken je zoon, verkrachten je dochter,
verloochenen hun moeder, doden de vader die het hen leerde.
Vertrouw ze niet vrouw: de leiders, de generaals en de priesters,
wantrouw de profeten, hun mythen en heilige boeken.
Vertrouw je zoons niet toe aan hun vader als die spreekt over eer,
over mannelijkheid en vaderland en glorie op het slagveld.
Verhef je zonen niet, zij zullen geloven dat het hun recht is.
Plaats hen tussen je dochters, in bescheidenheid.

Leer hen over liefde en over kracht, niet over macht.
Leer hen sterk te zijn, maar geen overwinnaars.
Leer hen vrij te zijn, maar niet overheersend.
Leer hen oprecht te zijn, waarlijk mens te zijn.’

Theo. A. van der Put †

In memoriam Theo van der Put

Lang geleden ben ik een aantal jaren collega geweest van Theo op een creatieve afdeling van de kumpanie. Theo was ontwerper van verpakkingen voor lempkes. U en ik, en met ons miljoenen mensen over de hele wereld, hebben het resultaat van Theo's creatieve werk in handen gehad bij de aankoop van een lamp in de winkel. Het is al weer een 5-tal jaren geleden, op een reunie van de 'Kreezie Kikkers' zoals wij onze afdeling noemden, dat ik Theo weer eens terug zag, samen met zijn Louise. Hij was broos, maar nog vol levenslust en dichtersdrang.
Theo was een uiters aimabel mens. Hij is nu de weg gegaan die wij eens allemaal zullen gaan. Het is altijd te vroeg, maar onafwendbaar. In zijn gedichten zal hij bij velen van ons voortleven.
Geert