registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Paardenvlees

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Het schandaal rond het valselijk verwerken van paardenvlees als voorverpakt ‘100% rundvlees’ heeft nogal wat stof doen opwaaien in de Europese media. De opwinding resulteerde in tal van discussies over het eten van paardenvlees. De Britten vinden het maar barbaars om zulk vlees te eten. Paard eten, dat doe je niet, je eet toch ook geen hond! Het paard is een edel dier en hoort thuis onder de huisdieren, vinden ze, ook al is het aantal Britten dat een paard als huisdier heeft niet in een percentage uit te drukken, en huisdieren eet je niet.
Veel Nederlanders vinden paard eten ongezond en onsmakelijk (ook al hebben ze het nooit geproefd want wat de boer niet kent dat eet hij niet).

Ik hoorde laatst een Nederlandse verslaggever met walging in zijn stem melden dat er in Hongarije worst van paardenvlees wordt verkocht. In heel Frankrijk kun je overal terecht voor paardenvlees. Het ligt in menige supermarkt naast rund- en varkensvlees. Het Bourgondische paardenvlees komt van het Comtois paard, dat hiervoor gefokt wordt. Rondom ons heen zien wij de paarden zich te goed doen aan mals onbespoten gras, boterbloemen, madeliefje, pinksterbloemen en PAARDEbloemen, de ingrediënten voor een uiterst mals stukje vlees dat de concurrentie met het Charollais en Limousin rundvlees makkelijk aan kan: geen antibiotica, geen EPO of andere groei zooi en dat voor de helft van de prijs.

Er is hier in de buurt een paardenslachterij waar rijdende winkels hun verse vlees vandaan halen waarmee ze hun klanten op de dorpsmarkten verwennen. Regelmatig doen wij ons tegoed aan een paar dunne lendenlapjes. Heel kort in de pan in wat hete boter, een beetje peper en zout, saignant, met een paar gebakken aardappeltjes, een salade vooraf, een mooi glas flonkerende rode Bourgogne bij het vlees, daarna een stukje ‘Délice de Bourgogne’ op de kaasplank: kan het mooier?!?
Bon appétit!

Foto Geert Nijs

Foto Geert Nijs

www.ancientgolf.dse.nl

Paardenvlees verkopen stiigen

Zowel in Engeland als in Nederland stijgt de verkoop van paardenvlees, kennelijk zijn de mensen er toch nieuwsgierig naar. Mijn schoonmoeder zaliger had het regelmatig op het menu staan en ik herinner mij het paarden draadjesvlees als malser dan van het rund.