registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Onze nieuwe Dell R510 server en zijn mogelijkheden

/~nieuws/pics/dell.jpg

Zoal jullie hier http://www.dse.nl/node/view/3692 konden lezen hebben we in mei 2012 een nieuwe server aangeschaft. Een DELL PowerEdge R510, die een heel stuk beter en sneller is dan onze oude Dell PowerEdge 2650. Om een paar verschillen te noemen: intern geheugen oud max 12GB nieuw heeft 32GB. Harddisk oud max 730GB nieuw heeft 16 terabyte. Een van de belangrijkste verschillen is de mogelijkheid om te virtualiseren dat wil zeggen dat deze server sterk genoeg is om net te doen of hij meerdere verschillende computers is. Om het technischer te zeggen: Virtualisatie maakt het mogelijk om op een fysieke server een (groot) aantal virtuele servers te gebruiken waardoor de fysieke server een veel groter deel van de tijd gebruikt wordt. Bovendien levert het ook nog een betere beveiliging op. Als een virtuele server door hackers misbruikt wordt heeft dat geen invloed op de andere virtuele machines. Verder kan virtualisatie ook gebruikt worden om verschillende besturingssystemen op de zelfde computer te draaien. DSE maakt gebruik van FreeBSD-VM

Onze admin's zijn volop bezig om hem goed en vooral zo slim mogelijk in te richten zodat we bijvoorbeeld in de toekomst makkelijker in delen kunnen updaten. Daarnaast willen we ook onze homepage aanpassen en de gebruiksvriendelijkheid verhogen, wat dat laatste aangaat zou onze homepage wat meer user driven mogen worden wat betreft het plaatsen van berichten en uploaden van foto's. Dat kost veel vrije tijd die onze redactie en IT vrijwilligers maar beperkt hebben. Hopelijk lukt het ons om in de loop van dit jaar alles online te hebben. Mochten er nog IT-ers zijn die hierin een uitdaging zien, ze zijn welkom om ons mee te helpen.

Overigens als je nieuwsgierig bent naar de rest van de verschillen tussen onze oude en nieuwe server vergelijk dan
http://www.dell.com/downloads/global/products/pedge/en/2650_specs.pdf met
http://i.dell.com/sites/doccontent/shared-content/data-sheets/nl/Documents/PowerEdge-R510-Spec-Sheet_nl.pdf

nieuw platform

Rien/alle dse technici,

Hoewel ik dacht dat de keuze al lang gemaakt was, alsnog gefelciteerd met het nieuwe platform en success met het inrichten.

Welke software (bv OS, virtualisatie) gaan jullie gebruiken? Wellicht makkelijk voor anderen om te bepalen of ze mee kunnen helpen.

Mijn bijdrage voor dit jaar zal ik snel overmaken.

Groeten,
Geert-Jan

Keuzes

De keuze voor een nieuwe server is in mei 2012 gemaakt omdat onze oude begon te kreunen onder zijn last, vooral spam bestrijden kostte hem veel energie. Vanaf dat moment is het nadenken over de inrichting van die nieuwe server begonnen.

Veel DSE-ers zullen nu denken moet dat zolang duren? Dat dacht ik aanvankelijk ook, maar die nieuwe server bood zoveel extra mogelijkheden ten opzichte van 10 jaar geleden, dat daar goed over moest worden nagedacht. Daarnaast is in 2002/3 onze oude DSE server zodanig geprogrammeerd en ingericht dat alles met elkaar is verknoopt en met een single logon bereikt kan worden, op zich heel mooi maar dat heeft als nadeel dat je geen delen kunt updaten, vervangen of gebruiksvriendelijker kunt maken zonder dat dat de rest beïnvloed. Dat betekent dat je niet snel kunt inspelen op updates of vervanging van de door ons gebruikte inmiddels 10 jaar oude software zoals Drupal, WordPress, fotoalbum, gastenboek enz.

Die aanpassingen moeten gedaan worden zonder dat onze gebruikers daar iets van merken want DSE dagen lang offline kan natuurlijk niet! Dat alles moet geregeld en geprogrammeerd worden in schaarse vrije tijd van onze technische DSE-vrijwilligers vandaar dat het meer tijd kost dan je zou denken.

Nut virtualisatie relatief

Door virtualisatie krijg je niet meer rekenkracht, eerder minder, omdat alle virtuele servers ook allemaal hun eigen OS laten werken.

Maar je kunt zo wel de beschikbare rekenkracht beter verdelen over de verschillende functies. Bijvoorbeeld door alle email en vooral spam, door een aparte virtuele server te laten verwerken, kun je die belasting doseren en maximeren, ten opzichte van de rest van het systeem.

Overigens zou je de de gebruikers kunnen oproepen/vragen of ze hun dse email willen afsluiten (ik gebruik hem niet)
Dan kan het email systeem emailtjes voor deze afgesloten accounts meteen verwijderen, simpel gezegd.