registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

IPhion failliet

iPhion, digitale TV via OnsNet, is failliet. iPhion was een Eindhovense high-tech startup met een erg leuk product. Helaas is er onduidelijkheid naar de gebruikers ontstaan omdat de curator van Oeijen van Holla advocaten blijkbaar gezegd heeft dat niemand mag communiceren. De gebruikers zijn hiervan het slachtoffer omdat ze ineens geen TV meer hadden (en hebben, want een nieuwe provider duurt even).

Het leuke van iPhion was dat je HD TV overal in huis via je eigen Ethernet kon krijgen. Bij andere providers moet je of coax of een aparte ethernet kabel aanleggen. Mijn analyse op afstand en met gebrekkige informatie is dat blijkbaar de markt voor een eerlijke "equal access" nog niet bestaat. Waarschijnlijk proberen de "kabelaars" zoveel mogelijk zelf te bepalen welke service providers er bij hun (na afdracht van marge) op hun netwerk komt en omgekeerd proberen de content providers op hun manier de controle te houden. Een markt dus van content, service en kabel providers waar de machtige spelers het liefst alles zelf onder controle willen houden ten behoeve van hun eigen winst maximalisatie. De vraag is wat je daar als gemeenschap/overheid aan doet omdat uiteindelijk de klant van monopolies niet beter (lees duurder) wordt. Monopolies verstikken het innovatie proces en alleen innovaties leveren een duurzame waarde creatie. De iPhion innovatie is echter op dit moment gestopt en dat is jammer. Maar misschien krijgen we de echte reden nog een keer te horen.

prijs

Het zenderaanbod basis klopte niet: daarin ontbrak België. Ze moeten maar vooral zo koppig blijven, die techneuten. Volgens de Nederlandse Mediawet moeten in het basispakket de Belgische zenders zitten.

Verder vond ik de prijs te hoog omdat je voor België nu dus 20 euro moest betalen. Bovendien moest je 100 MB snelheid hebben, wat meetelt in de prijs. Russische IP-tv biedt al zenders aan bij veel lagere snelheid van 2 MB (en dus wel minder kwaliteit).

Ze hadden bovendien concurrentie van OnsNet zelf met HDTV. Dit werd bijna gelijktijdig gepresenteerd.

Geen marketing daar bij Iphion.

Zonde

Wat zonde. IPTV is een logische ontwikkeling die niet gehinderd zou mogen worden.