registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Thematisch Literair Podium over Joop Oversteegen en de Schrijvers Associatie Opwenteling.

Op 28 oktober wordt in een van de gebouwen van het Groendomein Wasven een Podium gehouden over de dichter Joop Oversteegen (1900- 1994) en zijn in 1962 genomen initiatief tot de oprichting van de Schrijvers Associatie Opwenteling. Door deze debuutuitgeverij zijn tegen de 300 persoonlijke dichtbundels en bloemlezingen uitgegeven. De dichter Joop Oversteegen, geboren in Amsterdam,
nam het initiatief omdat er nauwelijks aandacht was voor de Brabantse dichters en zeker niet voor de jonge talenten. De dichters uit de Randstad trokken toen en nu nog steeds alle aandacht. De kleine debuutuitgeverij werd uiteindelijk een bekende uitgeverij in Nederland en België. En dat allemaal op vrijwillige basis.
Joop Oversteegen publiceerde onder andere in ‘Jeunnesse Dorėe’, ‘Manifest’, ‘Nieuw Tijdschrift’ en in talrijke andere bloemlezingen. Dichtbundels van zijn hand: ‘Late Haver’1962; ‘Verscheidenheid, 1964’; ‘Naar Morgen’ 1965; ‘Joop Oversteegen Keuze uit zijn gedichten ‘ 1973, ‘Iets van Alles’, 1974 en ‘Transparant Appél’, 1981.Tijdens het programma wordt eveneens aandacht besteed aan de doorstart van Opwenteling.
Ernest van Aaken zal met zijn blues voor een muzikaal welkom zorgen.
De bekende Eindhovense band Beez zal onder meer gedichten van Joop Oversteegen op een muzikale wijze ten gehore brengen.

De Werkgroep Boekenkast III verzorgt op 28 oktober aan staande het middagvullende literaire programma, met optreden van dichters en muzikanten. Aanvang 14.00 uur. Locatie: Groendomein Wasven, Celebeslaan 30, Eindhoven. De bekende Eindhovense band Beez schreef muziek op gedichten van Joop Oversteegen en brengt deze ten gehore. (www. Beezbeez.nl). Mensen die tevens het domein willen bezoeken, kunnen daar eerder terecht. Zie www.wasven.nl . Openbaar vervoer: de bus vanaf het Centraal Station naar ‘t Hofke in het stadsdeel Tongelre. Let op weekenddiensten!

Werkgroep Boekenkast III Willem Adelaar (dichter), Pierre Maréchal (schrijver/dichter), Peter Thoben


Nadere info over Joop Oversteegen (1900- 1994) en Opwenteling

Joop Oversteegen (Amsterdam 1900- Eindhoven 1994). ‘Ome Joop’ werd Oversteegen genoemd door veel dichters. Hij stond altijd voor hen en kunstenaars in het algemeen klaar. Toen hij in 1962 het initiatief namen tot de Schrijvers Associatie Opwenteling ging dat ten koste van zijn eigen spaargeld.
Oversteegen nam het initiatief omdat de Brabantse dichters landelijk nauwelijks tegen het ‘poëtisch geweld’ van de dichters en schrijvers uit de randstad op konden. Met name jonge dichters hadden hier geen schijn van kans. En poëzie was juist van belang voor de ontwikkeling van de vrij denkende mens! Stad en land werd door hem afgelopen om contacten te leggen. De resultaten waren er naar. Uiteindelijk zouden heel wat later bekend geworden dichters en schrijvers bij de Eindhovense Schrijvers Associatie Opwenteling debuteren. Denk bijvoorbeeld aan Frans Kuijpers, Maria van der Steen, Hans Vlek, Silva Ley en Hans van de Waarsenburg. Maar ook de voor de tijd van Opwenteling landelijk bekend staande dichter Frans Babylon werd bij Opwenteling gepubliceerd. In totaal zagen zeker zo’n zeshonderd dichters bij Opwenteling hun poëzie in bundelvorm verschijnen. Allemaal gerealiseerd door vrijwilligers of die in de redacties functioneerden, bij de PR of er voor zorgden dat het secretariaat functioneerden.
De Schrijvers Associatie Opwenteling had een ideaal en groeide uit tot een landelijke en in België bekende debuutuitgeverij van bloemlezingen en persoonlijke dichtbundels. En dat niet alleen, hoorspelen, korte verhalen kregen eveneens hun plaats. In de loop der tijd kende ‘Opwenteling’ verschillende voorzitters. Allereerst Oversteegen zelf, die naast de dichtbundels eveneens het literair tijdschrift ‘Manifest’ publiceerde, Ton Veugen die de bekende reeks ‘Naar Morgen’ het licht deed zien. Riet van Gent die de fakkel van hem overnam. Wim van Til, de huidige directeur van het Studie en Documentatiecentrum ‘Poëzie Centrum Nederland’ in Bredevoort en schrijver van diverse dichtbundels zowel bij en buiten Opwenteling. Will van Sebille die na haar voorzitterschap bij Opwenteling actief was als begeleidster van jonge dichters wat leidde tot de bundel ‘Re_cyclus’, de schrijfgroep ‘Het schrijfsterscollectie Eindhoven’ en een dichtersgroep uit Delft. Zelf bleef ze bezig als dichter, publiceerde een dichtbundel en leverde bijdragen aan verschillende bloemlezingen. Als uitgever bij De Witte Uitgeverij (tussen 2007 en 20012) zette zij de reeks ‘Witte Voeten’ op, waarin ook weer een aantal opwenteling dichters verschijnen.
Latere voorzitters zijn Bernard Kessels en Willem Fonteijn. De dichtbundel ‘’ Dat ik je dan vastleg’ van de Eindhovenaar Chris van Lenteren en Jan Holman onder de redactie van Jack Tinnemans is de laatste uitgegeven bundel van de Stichting Schrijvers Associatie Opwenteling.
Onlangs maakte Opwenteling een doorstart. Hoewel niet op dezelfde leest geschoeid als zijn illustere voorganger. Daarover meer tijdens het literair Podium ‘Joop Oversteegen en Opwenteling op 28 oktober a.s.

De Werkgroep ‘Boekenkast’ III. Organiseerde eerder een soortgelijk podium over Frans Babylon en Lodewijk van Woensel (Louis Vrijdag). Doel: Het onder de aandacht brengen van overleden dichters die in de ontwikkeling van de poëzie in Eindhoven en regio van belang zijn geweest. De werkgroep bestaat uit: Willem Adelaar (dichter), Pierre Maréchal (schrijver/dichter) en Peter Thoben (Cultuur- en kunsthistoricus).

De Popband Beez. Over de bekende verrassende Eindhovense Band Beez valt veel te schrijven. Tijdens het vorige literaire programma van De Werkgroep Boekenkast brachten zij indrukwekkende muziek aan de hand van gedichten van Lodewijk van Woensel (Louis Vrijdag). Deze keer brengen zij muziek en zang ten gehoor aan de hand van gedichten van Joop Oversteegen. Nadere informatie:
www. beezbeez.nl

De bekende blues zanger en gitarist Ernest van Aaken ontvangt met zijn muziek de gasten van deze middag. Van Aaken is onder andere bekend van zijn deelname aan K& B Literair, NulVeertig©, Poëtement en momenteel ‘Eindhoven uit de kunst’.
Groendomein Wasven. Bestaat uit: Gasterij in ’t Ven, Tussen de Molens en De Wasvenboerderij met een groene omgeving waarin het niet alleen goed vertoeven is maar waar mens, natuur en milieu belangrijk zijn. In dit kader worden er educatie-avonden gehouden. Om kennis te maken met het groendomein is het raadzaam om vroeger te komen en eens door het gebied te wandelen. De Wasvenboerderij is geopend van 10 - tot 22. Uur. Gasterij open van Nadere informatie: www.wasven.nl

Literair Podium over Joop Oversteegen en Opwenteling
Waar: Groendomein Wasven, Celebeslaan 30, 5641 AG Eindhoven (stadsdeel Tongelre).
Wanneer: Zondag 28 oktober.
Tijd: 14.00 uur- 17.00 uur.
Parkeren in de omliggende omgeving nabij bij ’t Hofke bijvoorbeeld.
Openbaar vervoer: Bushalte ‘Hofke nabij het oude raadhuis van Tongelre. Bus 55 vanaf Eindhoven Station naar ’t Hofke. Let op de zondagtijden!