registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Het lelijkste plein van Eindhoven?

Kruising Boschdijk Marconilaan Kronehoefstraat - Foto: Rien Valk

Kruising Boschdijk Marconilaan Kronehoefstraat - Foto: Rien Valk

Een nieuwe TV uitverkiezing op de vierde plaats het Marconiplein. Ik wist niet dat we een plein met die naam hadden, jullie wel? Of het nu werkelijk zo lelijk is is wat mij betreft een kwestie van fotografisch standpunt :-) Zoals hier onder is te zien is had het ED met fotograaf René Manders wat dat aangaand het goed standpunt. Het ziet er nu naar uit dat dankzij die uitverkiezing de leegstaande bouwval wel snel afgebroken wordt. Elk nadeel heeft zo zijn voordeel voor de omwonenden.

uit het ED

uit het ED


Kruising Boschdijk Marconilaan Kronehoefstraat

Kruising Boschdijk Marconilaan Kronehoefstraat

Lelijkste plein van Eindhoven

Waar gaat dit allemaal over zeg! Hebben ze nu niets anders te doen?
Nederland heeft wel wat anders aan zijn hoofd als steden af te kraken.

lelijk of cultureel erfgoed?

Elke plek in Nederland waar oude gebouwen leeg staan zijn lelijk. Ze worden niet meer onderhouden en vallen ten prooi aan weer, vandalisme en krakers. Frappant te zien dat dit gebouw in korte tijd is vervallen van een bewoonbaar pand tot een volstrekte bouwval.
Wat dat betreft helaas geen uitzondering, en zie ik niet in waarom het nu zo op stel en sprong gesloopt moet worden. Persoonlijk vind ik geen bijzondere architectuur, maar volgens de Henri van Abbestichting moet het zelfs behouden blijven als cultureel erfgoed.
Wat vinden jullie?

Cultureel erfgoed?

Om te voorkomen dat het makkelijk praten wordt ben ik er zelf maar eens naar toe gefietst en rondgekeken. Wat me daarbij wel is duidelijk geworden dat van de omwonende die het plein hebben genomineerd bij de VPRO een aantal echt tegen een gribus aan zitten te kijken.

De voormalige Volkswagen garage - Foto: Rien Valk

De voormalige Volkswagen garage - Foto: Rien Valk

Daarbij valt de voorkant nog mee maar als je de zij en achterkant meeneemt, echt zo snel mogelijk afbreken die zaak! De garage werkplaats die ver doorloopt naar achteren heeft een geweldige airconditioning gezien de grote hoeveelheid ontbrekende dakplaten.

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Wat de van Abbestichting betreft dit lijkt me een stukje verkeerd jeugdsentiment. Ik zie niet in dat we wegens gebrek aan mooie echt oude gebouwen in Eindhoven extra vertragende moeite moeten doen om deze garage te behouden. Dan kies ik ervoor om daar een aantrekkelijk modern gebouw neer te zetten wat past bij de omgeving. Eindhoven is een moderne stad en geen Amsterdam Utrecht of Den Bosch met een bezienswaardige oude binnenstad. Ons oude stadhuis in de Rechtestraat komt helaas nooit meer terug en voor de rest is er wat mij betreft niet veel meer over wat de moeite van het bewaren waard is. Laten we er dan maar voor kiezen om aansprekende nieuwe gebouwen neer te zetten.

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

En wat ons "Marconiplein" aangaat dat ziet er van driekanten toch goed uit? :-) Nu nog zorgen dat als je vanaf de Boschdijk binnen komt het ook in orde is.

Cultureel erfgoed? Ja, toch wel.

Die 'gribus' op het Marconiplein, daar zijn we het over eens; daar moet iets aan gedaan worden. Ook over de vraag of Eindhoven een moderne industriestad of een historische stad is hoeft niet gestecheld (ik schrijf het expres zo, omdat het woord, net als vernachelen, goochelen en kuchen, middenin geen zachte g maar een harde ch bevat) te worden. Maar toch zou ik wel een aantal dingen en locaties als cultureel erfgoed willen bestempelen. Ik maak maar een lijstje: verscheidene kerken, minstens de Catharina-, de Joris-, de Paters- en de Petruskerk en de kerk in 't Hofke; natuurlijk het Evoluon met het park eromheen; maar zeker ook de Steentjeskerk en het Van Abbemuseum; ook de voormalige Philips Bedrijfsschool aan de Kastanjelaan en het Stadhuis; natuurlijk het oude Philipsfabriekje en de Lichttoren, alsmede de gerijde fabrieksgebouwen op Strijp S; maar ook de Piazza met zijn hoge stalen zuilen, de Bijenkorfgevel en de Blob (een originele aanwinst!); het Parktheater mét het park daaromheen; en ook de Markt heeft tegenwoordig, zeker aan de oostkant, een leuk aanzien; ten slotte - maar ik ben vast nog wel wat vergeten - het hoge 'gevleugelde' Philipskantoor aan de Boschdijk en de nieuwe torenflats Vesteda, Regent en Admirant.
Sommige buurten hebben ook echt wel iets van een oude binnenstad: de Kleine en Grote berg en de omgeving van het Wilhelminaplein bijvoorbeeld. Kortom, er is genoeg om zuinig op te zijn.