registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

De Eindhovense lentes.

/~gerrit16/images/ehvlentes.jpg

We zitten midden in de lente. Het weer is weer een stuk beter, de vooruitzichten zijn goed en we kunnen vooruit gaan kijken naar de zomer.
Voordat we dat doen eerst maar eens kijken wat ons normaal gesproken in de lente nog te wachten kan staan. Het beste is om eens te kijken naar de lentehistorie en zo te bepalen wat ons mogelijk nog te wachten staat.
Ik heb gegevens in mijn database zitten van 63 lentes. De 64e lente is aan de gang en die heb ik voorlopig er dus buiten gelaten.
Als ik de 63 Eindhovense lentes rangschik op gemiddelde temperatuur dan staan de lentes van de laatste jaren vrijwel allemaal bovenaan. Dat komt door de opwarming van het klimaat die zeker ook in de lente te meten is.
In het bovenstaand tabelletje heb ik de bovenste en de onderste drie lentes vermeld. Dit is dus vlg. een rangschikking op
gemiddelde temperatuur.
Op plaats 1 staat de lente van 2007 met het hoge gemiddelde van 11,9 graden. Alle drie de bovenste plaatsen zijn lentes van de laatste jaren. In de totale lijst komen maar drie lentes voor met gemiddelden boven de 11 graden. Alle drie zijn dus van de laatste tijd.
Onder aan de lijst op plaats 63 staat de lente van 1962. Deze lente was bijzonder koud.
Het tabelletje laat duidelijk zien hoe groot de verschillen tussen “kop” en de “kont” van de lijst zijn.
Of een lente als koud of als warm wordt ervaren hangt niet alleen af van de gemiddelde lentetemperatuur. Daarom heb ik nog twee tabelletjes gemaakt waarin andere items zijn opgenomen die mede bepalen of een lente koud of warm is.

/~gerrit16/images/warmelentes.jpg


In de eerste tabel staan een viertal warme lentes. In de eerste kolom staat de plaats op de ranglijst en in de tweede en derde kolom resp. het jaartal van de lente en de gemiddelde temperatuur. De vierde kolom geeft de hoogste temperatuur in die lente gemeten weer . In de laatste drie kolommen staan het aantal dagen vermeld met resp. een warm,zomers en een tropisch temperatuursverloop.
De cellen die gekleurd zijn geven de lokale Eindhovense lenterecords weer.

/~gerrit16/images/koudelentes.jpg

In het volgende tabelletje staan een viertal koude lentes vermeld. Ook hier weer de plaats op de ranglijst, het jaartal en de gemiddelde lentetemperatuur. Vervolgens de laagste temperatuur in die lente gemeten en dan nog vier kolommetjes met het aantal dagen met rep. vorst, matige vorst, strenge vorst en winterse dagen. Ook hier zijn de lokale Eindhovense lenterecords gekleurd.
Bestudering van de tabelletjes laat o.a. zien dat de hoogste lentetemperatuur 32,5 graden is en de laagste minus 14,7. Dat is een range van ruim 47 graden Celsius. Ook is te zien dat lentes met tropische temperaturen voor kunnen komen hoewel dit uitzonderingen zijn. Vorst komt veelvuldig voor in onze lentes maar strenge vorst is ook weer een uitzondering.
De kans dat de komende lente weer warm zal zijn is bijzonder groot, alle lentes in de jaren 2000 zijn immers warm. De lenterecords in de beide tabellen laten echter zien dat het alle kanten uit kan.
Op dit moment is bijna een kwart van de lente 2012 voorbij. We hebben nog geen enkele warme dag gehad en wel vorst. Dus het moet snel veranderen wil het nog een warme lente worden maar alle tekenen zijn behoorlijk gunstig.
Meer over de lente uiteraard op:
http://www.ganymedes.com/Lente.htm

gerrit

Wijziging

Ook hier geldt, Ganymedes domein is vervangen door het domein weerhistorie:
Dus de juiste link is geworden; http://www.weerhistorie.nu/lente/

Gerrit