registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

10 maart Podium over de schrijver/dichter/organisator Lodewijk van Woensel en Maria van der Steen

Podium in Café Kraaij & Balder rondom de dichters schrijvers Louis Vrijdag (pseudoniem. Lodewijk van Woensel) en Annie Pepers (pseudoniem Maria van der Steen). Optredens van onder meer Ad Maas (componist), Pierre Maréchal (dichter, schrijver) en Peter Thoben (Cultuur- en kunsthistoricus) en de band BEEZ. (zie bij Podium-info).

De werkgroep ‘Boekenkast’ presenteert, een podium over voor Eindhoven en Brabant en zelfs daarbuiten twee belangrijke schrijvers en dichters. Het afgelopen jaar presenteerden wij een succesvol podium rond de dichter Frans Babylon.

Lodewijk van Woensel bekend van zijn gedichten en korter verhalen in het Woensels-dialect. Onder zijn eigen naam Louis Vrijdag onder meer secretaris van de Sociëteit Cultureel Contact, onder andere bekend als organisator van de Eindhovense kunstmarkten op Koninginnedag. Onder de leden beeldende kunstenaars, dichters schrijvers, fotografen, componisten etcetera Louis Vrijdag was verder lid van de Commisie Letteren van de Kunststichting Eindhoven en bestuurslid van de Stichting Museum Kempenland Eindhoven.
Louis Vrijdag was eveneens creatief directeur van Drukkerij Vrijdag die indertijd eveneens boeken uitgaf. Het Poirtersfonds en Uitgeversmaatschappij De Pelgrim. Bekende uitgaven van Lodewijk van Woensel zijn ‘Muziek in Eigen Land’, ‘De Kneuter’, ‘De Wiender’, ‘Goej Volk’, ‘Ick Limeric.

Annie Pepers publiceerde bij Opwenteling en bij De Beuk (Amsterdam) haar dichtbundels. Als schrijfster en feministe, publiceerde zij onder meer de dichtbundels ‘Sintels rapen’, ‘Laat maar’ ‘Een brug op papier’ en ‘een zaadbal in mijn hand’ Zij schreef bij de Feministische uitgeverij ‘Sara’ en ‘De Bonte Was’. Belangrijk en geruchtmakend was haar boek ‘Die Annie ben ik’. In het boek schrijft ze over haar eigen bewogen leven, hetgeen vervolgens heeft geleid tot uitgebreide aandacht in de media.

Podiuminfo:
Hannelly Krutwagen draagt een aantal gedichten in ‘Woensels Dialect’ voor. Peter Thoben spreekt over het leven van Louis Vrijdag en over de Sociëteit Cultureel Contact en de aangesloten beeldende kunstenaars. Ad Maas speelt muziek van Henk Sengers. Willem Adelaar en Nicole Loeve dragen gedichten van enkele Culturaal-Contact-dichters voor. Angela Polderman draagt gedichten van Maria van der Steen voor. Pierre Maréchal introduceert de schrijver en dichter Lodewijk van Woensel en Maria van der Steen. Op het scherm is onder meer werk te zien van beeldend kunstenaars die aangesloten waren bij Cultureel Contact en de uitgaven van Het Poirterfonds’ en ‘De Pelgrim’. Tijdens het podium is een boekje over Louis Vrijdag en Maria van der Steen in beperkte oplage verkrijgbaar. Anek Man, Gerard de Graaf en Luud Ector vormen de band BEEZ die deze avond rijkelijk is te horen. Niet alleen met hun eigen repertoire maar ook met hun nieuw gecomponeerde muziek op teksten van Lodewijk van Woensel. Het eigen repertoire is wars van trends, de liedjes zijn stuk voor stuk eigen wijsjes. Divers ook, BEEZ neemt je mee naar de ‘twenties’, het circus, een Frans Café of naar Napels. Muziek waar iets te beleven valt en die niet verveelt is het motto (www.beezbeez.nl). Contact: gerard@ beezbeez.nl
Waar: Café Kraaij & Balder, Strijpsestraat 79, Eindhoven. Info@kraaijenbalder.nl
Wanneer: zaterdagavond 10 maart
Tijd: 19.30 uur. Entrée GRATIS
Contact over het programma pmarechal@online.nl