registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Willen we echt alles zien?

/~nieuws/pics/verbcamera.jpg

24 uur tussen leven en dood! Het VU medisch centrum uit Amsterdam stop nu de verdere uitzending. In Argentiniƫ wordt een dergelijk programma al gewoon uitgezonden. Nu in Nederland dus even niet maar over een paar jaar weer wel? Willen wij echt alles zien of denken tv-producenten dat? Ik mag er niet aan denken om voor spoed eisende hulp in een ziekenhuis te zijn terwijl ik me moet afvragen of er ook verborgen camera's voor een tv-programma mee kijken. Om dan later als de ellende eenmaal is vast gelegd vanwege de "zorgvuldigheid" om toestemming te vragen of het uitgezonden mag worden.

Genoeg is genoeg dit heeft niets meer te maken met voorlichting maar alles met sensatie en om daar in een ziekenhuis of ander medische instelling onze privacy aan op te offeren gaat mij te ver. Daar trekken wij toch onze grens? Of zijn er nog DSE bewoners die ook op deze manier een "beroemde" Nederlander willen worden?

reality soaps.

Ik vind in de eerste plaats de TITEL al fout. Het doet me denken aan hartinfarcten, mensen die dood liggen te gaan. Er komen ook "gewone" dingen aan de orde in de Spoedeisende Hulp.

Ik vind, dat we allang te ver gaan met de privacy van mensen in bepaalde situaties op TV. Ik weet niet wat de drang is van mensen om hun hele hebben en houwen op TV te willen showen. Laten we eens kijken hoe je met je hoofd op TV kan komen:als een slechte klusser, als je niet met je geld kan omgaan, als je wilt emigreren, als je zanger(es) wilt worden, als je danser wilt worden, DNA onbekend, ik mis je, het spijt me, het diner, hoe je sexleven op te porren, de Tokkies enz. enz. enz.
Ik hoef het allemaal niet te zien of te weten. Ik vind ook, dat er mensen zijn, die beschermd moet worden tegen dit soort praktijken.

Gelukkig zijn er nog wel enkele programma's, die het bekijken waard zijn. En die hoeven natuurlijk niet de smaak van anderen te zijn. Ik spreek voor mijzelf. Ik ben dol op de Engelse en Zweedse detectives bijvoorbeeld. Twee voor twaalf en Per seconde wijzer zijn ook onze favoriete quizzen.
Ik ben zo gelukkig met de BBC, die zendt mooie, leuke en interessante programma's uit zonder reclame. Een verademing.
Dus voor mij geen realityprogramma's. Zonde van het geld. Oh nee, fout gedacht. Daar wordt veel geld mee verdiend!!

Geld verdienen?

Mooi omschreven Ellen! Je hebt die Scandinavische series, the killing en the bridge zeker ook al gezien?

Wat dat geld verdienen betreft hoe zal dat gaan als onze medische zorg nog verder vercommercialiseerd wordt? Zou het bestuur van het VUmc dit al hebben meegewogen in de beslissing om mee te doen aan het programma van eyeworks-tv? Mogen we dan in de toekomst nog meer van dit soort (reclame)uitwassen verwachten?

Commercie zoals het verzelfstandigen van bepaalde bedrijven beoordeel ik niet meteen als slecht, maar of in de gezondheidszorg het verdien model voorop moet staan? Ik denk van niet, solidariteit en medemenselijkheid vind ik dan vele malen belangrijker. Dat hoeft ook niet ten koste te gaan van het zuinig omspringen met onze middelen.

Geld speelt toch al een te voorname rol kon ik opmaken uit gesprekken die ik een aantal chirurgen hoorde voeren waarbij de concurrentie tussen Geldrop en hun eigen ziekenhuis aan de orde kwam en of de hoeveelheid operaties per operatiekamer niet kon worden opgevoerd zodat ze meer overhielden als de huur per kamer aan het ziekenhuis was afgedragen. Dat bij toeval gehoorde gesprek was des te zuurder omdat een van mijn zonen toentertijd net van een tweede operatie hersteld was die het gevolg was van een "foutje" tijdens zijn blindedarmoperatie.

willen we echt alles zien?

ik begrijp twee denkpatronen niet:
de exhibitionist: kijk mij eens, en ik ben op de tv
de gluurder: kijk toch eens wat er allemaal in t geniep gebeurt.

kan iemand me daar iets over uitleggen?

Bernard

en dan nog: welke graaier wil hier geld aan verdienen?

Bernard