registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Weerhistorie: Januari in Eindhoven relatief warm en nat.

/~gerrit16/images/logo.jpg

Na een spectaculaire eerste helft van februari zitten er waarschijnlijk niet veel mensen alsnog te wachten op de matige en zeker niet spectaculaire januaricijfers maar toch voor de enkeling die januari niet wil vergeten hierbij het maandoverzichtje januari.
Januari leek niet veel op een wintermaand. Het was opnieuw kwakkelen en veel regen.
Alleen de laatste dagen van januari leken op winter en dat was dan ook de voorbode naar 2 echte winterse weken.
De gemiddelde maandtemperatuur is voor de regio Eindhoven uitgekomen op 4,8 graden en dat was zeer ruim boven de norm. De Eindhovense januarinorm is 3,0 een flink verschil dus.
Landelijk bezien was het hier een tikkeltje kouder dan in de rest van het land maar dat is in de winter geen bijzonderheid. De hoogst gemeten temperatuur was de 13,9 graden van nieuwjaarsdag. Elders in het land, Ell en Westdorpe, kwamen die dag uit op een max. van 14,1 graad. Nog iets warmer dus.
De laagste temperatuur heb ik genoteerd in de nacht van 31 januari. We zaten toen al een beetje in het februariwintertje en de temperatuur zakte tot minus 6,1 graad.
Dat is dus opvallend. De hoogste temperatuur op de eerste dag van de maand en de laagste op de laatste.
Veel is er niet te vertellen over deze januari maand. Het regende echter zeer veel en dat kan ik niet onvermeld laten. Het regende bijna 94 uur en er viel ruim 98 mm en dat is veel.
Op http://www.ganymedes.com/januari.htm zijn alle januaricijfers in tabelvorm terug te vinden. In de tabel zijn ook vergelijkingen met vroegere januarimaanden opgenomen.
Enkele opvallende zaken:
* Het maandgemiddelde voor de max.temperatuur overdag lag bijna 2 graden boven normaal.
* Het maandgemiddelde voor de min.temperatuur ’s nachts lag ruim 1,5 graad boven normaal.
* Januari wordt dus steeds warmer. Ook dat is in de tabel goed te zien.
* De warmste januarinacht was, met een minimum van, 10,2 graden 1 januari. Nachten met een minimum van meer dan 10 graden komen in januari niet vaak voor. Dat zijn temperaturen die bij een aprilmaand horen.
* Strenge vorst komt in januari tegenwoordig niet vaak meer voor. Deze januarimaand gaf ons dan ook geen enkele nacht met strenge vorst.
* Op 18 januaridagen regende het. Dat is veel maar bv. in januari 2007 hadden we in Eindhoven 23 regendagen.
* Op 5 van de 18 regendagen regende het langer dan 8 uur en dat is wel veel. We moeten zeker meer dan 13 jaar terug voor meer dan 5 langdurige regendagen in januari.
* Ondanks dat de zon niet zo veel scheen in januari hadden we toch maar 8 geheel zonloze dagen. Op alle andere 23 dagen was de zon altijd wel even te zien.
* Het Hellmann koudegetal voor januari is ditmaal uitgekomen op een magere 5,9 We moeten terug tot januari 2000 om nog een maand te vinden met zo’n laag koudegetal.

Genoeg over januari 2012 in Eindhoven.
Klik de bovengenoemde januaritabel nog eens aan om alles over het weer in onze regio aan de weet te komen.

gerrit