registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Breedband infrastructuur komt van de overheid, punt!

Breedband moet door de overheid worden aangelegd, net als de voorgangers

Breedband moet door de overheid worden aangelegd, net als de voorgangers

Op het symposium ICTroute 2013, kon Egbert Jan Sol zich even niet meer inhouden bij het obligaat gezwatel van de panelleden, hij sprong op en griste de microfoon uit de handen van de aangever.
"Breedband wordt gratis, dat heb ik net verteld, ga nu aan de slag, zorg dat dat breedband er gewoon komt. Het gaat om de diensten, daar wordt nu al geld mee verdient" Hij zei het niet precies zo maar dat was de boodschap.

Ook een groniger die in friesland glasvezel aan het aanleggen was, zei eigenlijk hetzelfde. Met een vergelijking, zie het plaatje.
- Rond 1750 was het streven in friesland om elk gehucht en boerderij over water bereikbaar te maken, lees de Kameleon er maar op na.
- Na 1830 begonnen de spoorwegen op te komen, maar die lijken toch wel op hun retour, tegenwoordig. De Phileas is nu de toekomst.
- 1970: Nederland beseft dat elke zichzelf respecterende STAD via een snelweg bereikbaar moet zijn.
- 2005, de naar buiten kijkende nederlanders zien dat elders in de ontwikkelde wereld glasvezel, dus breedband-internet, de nieuwe standaard infrastructuur is geworden.
Nederland moet dat nu ook maar eens gaan doen.
Op zich heeft Ons Net een kundige prestatie neergezet, maar is het wel zo vooruitstrevend, in een benchmark met andere regios?.
Zijn we onlangs niet van de 7de naar de 9de plaats gezakt?

De groniger is in Friesland bezig de meeste friese kernen met "darkfiber" te verbinden. Hij merkt op dat "waar die eerste 3 soorten infrastructuur door de toenmalige overheden werden betaald en aangelegd, moeten we nu afhankelijk zijn van private ondernemers."
Gezien de zeer trage ontwikkelingen, vergeleken met het buitenland, doen we hier iets fout.

En dat terwijl Egbert Jan Sol, directeur kennis en toekomst van TNO-industrie niet voorspelt, maar gewoon toont, dat de kosten voor bandbreedte en telefoon aansluiting ieder ongeveer een dollar per dag kosten. Ongeacht de bandbreedte, orde van grootte. Dat heeft men er voor over in de wereld. Al jaren.

Dus overheden, zorg dat die glasvezel er komt, voor iedereen. Ook al zijn we tevreden met onze ADSL van 1,6 Mbit, in Korea lachen ze om 100Mbit. Het is me alleen nog niet duidelijk wat ze er daar mee doen.
Maar moeten we dat willen weten? Laten we het eerst maar aanleggen.
Tegen de tijd dat het met onze stroperige aanlegsnelheid eindelijk breedband gerealiseerd dreigt te worden, lacht ierdeen om die 100 Mbit, wij ook.
Zie de grafiek van Sol, die gaat reschtdoor schuin naar beneden, op een logaritmische schaal. Richting gratis breedband.

Misschien moeten we dat glasvezel wel overslaan en meteen op draadloos UWB overstappen. Al dat gegraaf voor die ouderwetse groene buizen. Die hebben we al meer dan 20 internetjaren.
Dat UWB, Ultra Wide Band, vergt ook heel weinig energie dus weinig straling, veel minder dan dat dure GSM en belachelijke UMTS.
GSM geeft meteen het voorbeeld dat de toekomst niet altijd voorspelbaar en maakbaar is. Aan SMS wordt nu miljarden verdiend, terwijl het eigelijk bedoeld was om de techneuten van de telecom maatschappij het netwerk mee te laten beheren.

UWB
In Belgie wisten ze dat in 2003 al http://www.zdnet.be/smartbiz.cfm?id=27455
En meer gedetailleerd op
http://www.extremetech.com/article2/0,1558,1812665,00.asp?kc=ETRSS02129TX1K0000532

En hoe UWB werkt:
http://www.intel.com/technology/comms/uwb/