registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Zon, Zomer en meer in Eindhoven.

/~gerrit16/images/logo.jpg


Het is donderdagavond 11 augustus 2011 ca. 18:15 uur. Zitten we eindelijk eens lekker in de tuin te eten, gaat het weer regenen. Wat een rot zomer. Na een prachtig voorjaar hebben we een slechte zomer. Het is nat, koel en somber en we kunnen er niets aan doen. Niet iedereen zal het met me eens zijn dat de zomer slecht is maar 99,999999% van de mensen toch wel.
Eigenlijk hebben we als bewoners van de regio Eindhoven niets te klagen. We hebben minder regen gehad dan de rest van het land en ook de temperaturen waren hier iets hoger. Een mooi voorbeeld hiervan was de dag van vandaag. Ik heb de hele dag achter de computer gezeten en dus het weer in heel Nederland gevolgd. Op een gegeven moment was het in Amsterdam 18 graden en hier 24.
Ook de andere Nederlandse weerstations gaven steeds lage temperaturen en veel nattigheid op. De zuidelijke stations zoals bv. Maastricht Arcen en Eindhoven hadden geen regen en temperaturen van 24 of 25 graden. Veel beter dus.

Wat mij het meest opvalt aan deze zomer is dat de zon ons in de steek heeft gelaten. Schijnt de zon dan lopen meteen de temperaturen op en wordt het aangenaam weer.
De laatste jaren heb ik in mijn registratie steeds meer zonuren dan voorheen mogen noteren en dus is wat er nu gebeurt opvallend.
De afgelopen 2 weken ben ik bezig geweest met meer gegevens over de zon te verzamelen. Dit had tot doel de tabellen op mijn site http://www.ganymedes.com/weer.htm aan te vullen met oudere gegevens. Nu ik daar toch mee bezig was heb ik vandaag maar eens wat analyses er op losgelaten om te kijken hoe is het verloop van de zondata in de tijd voor de regio Eindhoven.
Ik kan U verzekeren dat daar heel interessante resultaten uit zijn gekomen. Ik kan dat hier niet allemaal publiceren maar een aantal opvallende zaken zal ik u niet onthouden.
Ik bekijk het zongebeuren op een aantal manieren. Ik probeer trends te zien in de volgende criteria.

Zonuren
Zon-dagen
Zeer zonnige dagen
Zonloze dagen
Relatieve zonneschijn duur
etc. etc.

Ik zal een paar dingen hier nader toelichten.
Het aantal zonuren per dag werd vroeger gemeten met een zonnemeter. Dit instrument bestond uit een glazen bol en een bewegende papierstrook. De zonnestralen convergeerden zich achter de glazen bol tot een brandpunt op de papierstrook. Dit veroorzaakte op het papier een brandspoor waaruit de zonuren kon worden afgelezen. Dit doet men zo allang niet meer. Men meet nu de straling van de zon en berekent daar de zonuren uit. Verleden jaar zag ik op La Gomera nog een echte zonnemeter met glazen bol in werking.
Vanaf 1978 tot nu toe heb ik voor Eindhoven de zonuren in mijn database staan. Dat is dus een registratie van 34 jaren. Erg lang is dat niet maar misschien toch wel lang genoeg om enkele conclusies te mogen trekken.
De meeste zonuren heeft de maand Mei. Gemiddeld over deze 34 jaar heeft Mei 204 zonuren per maand.
De minste zonuren heeft December. In dezelfde periode heeft December slechts een gemiddelde van 46 uur per maand.
De eerste helft van mijn registratieperiode (1978/1993) hadden we jaarlijks in Eindhoven gemiddeld 1421 uur zon.
In de laatste helft van deze periode (1995/2010) hadden we gemiddeld 1703 uren zon. Dat is dus een toename van 282 uur of bijna 20 %.
Conclusie: we krijgen steeds meer zon. Over deze relatief korte periode van 34 jaar is dat al bijna 20%.

Het aantal dagen waarop we de zon zien is ook geregistreerd over dezelfde periode.
Ik noem een dag waarop de zon 1 uur of meer geschenen heeft een Zon-dag
Gemiddeld hebben we in Eindhoven (gemeten over 34 jaar) 258 zon-dagen per jaar. Dat houdt in dat op ruim 71% van de dagen in een jaar we de zon zien.
Om te kijken hoe dat toe-of afneemt in de tijd bekijken we weer twee dezelfde referentieperioden.
In de periode 1978/1993 hadden we gemiddeld per jaar 240 zon-dagen. In de latere periode 1995/2000 hadden we gemiddeld 275 zon-dagen per jaar. We zien dus de zon 35 dagen per jaar meer dan voorheen. Dat is een toename van ruim 15%.
Conclusie: De zon gaat op steeds meer dagen schijnen.
Een dag waarop de zon minstens 1 uur schijn hoeft niet altijd een mooie dag te zijn.
Daarom registreer ik ook de dagen waarop de zon 50% of meer schijnt. Dit is 50% van wat op die dag mogelijk is, rekening houdend met zonsopkomst en ondergang.
Gemiddeld over een jaar hebben we 110 van dit soort dagen. Voor het gemak noem ik ze even “zeer zonnige dagen”.
Is dit nu ook aan het toenemen?
We bekijken weer de periode 1978 – 2010 in twee gedeelten.
Periode 1978/1993 gemiddeld 99 zeer zonnige dagen per jaar.
Periode 1995/2010 gemiddeld 123 zeer zonnige dagen per jaar.
Dat is dus nogal een verschil. Als ik dat in procenten uitdruk dan is dat een toename van ruim 24%.

Zoals gezegd kan de zon niet elke dag evenveel schijnen. 3 uur zon op 15 januari is iets heel anders dan 3 uur zon op 15 juni. Immers in januari kan de zon hoogstens een uurtje of 6 a 7 per dag schijnen maar in juni kan dat wel 15 of 16 uur zijn.
Houden we hier rekening mee dan hebben we het begrip relatieve zonneschijn duur ingevoerd.
Volgens deze definitie kan de zon dus elke dag 100% schijnen ongeacht het tijdstip in het jaar.
Gaan we dit loslaten op mijn database dan blijkt dat de zon in Eindhoven relatief 33% van de mogelijke tijd maar schijnt.
Opnieuw de vraag is dat in de tijd gezien aan het toenemen of niet?
Periode 1978/1993 relatieve zonneschijn is 29,9%.
Periode 1995/2010 relatieve zonneschijn is 36,3%, ook een stevige toename dus.

Over de zon in Eindhoven is nog veel meer te vertellen.
De getallen hierboven slaan op jaargemiddelden. Ook seizoensgemiddelden en maandgemiddelden heb ik uitgerekend. Helaas kan ik dat niet allemaal in dit stukje verwerken. Als ik teveel tegelijk wil vertellen dan is het belangrijk dat het leesbaar moet blijven. Ik heb dan veel meer opmaakmogelijkheden nodig dan dat in deze blog mogelijk is. Het breekt me hier al op dat 2 of meer spaties om getallen recht onder elkaar te krijgen niet mogelijk is. Om echt goed leesbare stukken te krijgen moet je eigenlijk met kleurtjes en lettertypen werken. Misschien gaat dat nog eens tot de mogelijkheden behoren.
Voorlopig zal ik me dus beperken tot korte kleine en hopelijk leesbare stukjes.

Zoals altijd heb ik de broncijfers van het KNMI. Bewerkingen en conclusies zijn van mij.

gerrit

Had je mij op het oog Gerrit?

Als 99,999999% het met je eens is, dan is dan 1 op de 200.000.000 miljoen mensen het met mij eens. (En dan reken ik mijn vrouw nog niet mee.) Ik vind het heel vervelend voor al die andere Europeanen maar ik heb een geweldige zomer. Eindelijk! Ik hoop al jaren op een volledig verregende zomer.
Ik roep al heel lang het is pas mooi weer als je buiten je jas kunt houden

vanmelis

Deze zomer is speciaal voor jou.
De volgende zomers zijn weer voor "de anderen".

gerrit

Inspiratie tot genieten van verregende zomer

Ik ben wel benieuwd wat jij zo fijn vindt aan een verregende zomer? En wat voor activteiten/ bezigheden doe je dan waarvoor dit weer uitstekend geschikt is? Misschien kan jouw ervaring de overige 99,999999% inspireren ook te genieten van het weer, want uiteindelijk veranderen we er toch niets aan en moeten we het er maar mee doen.

genieten?

Hé ja Hans laat ons eens meegenieten :-) Die jas is dat dan altijd een regenjas?

Nog even genieten voordat de zon weer doorbreekt .

Nee geen regenjas. Een blazer of een spijkerjack. Het onderdeel regen, van een verregende zomer, is een bijproduct het gaat mij om de grijze lucht en de daarmee samenhangende lagere temperatuur. De nachten bij voorkeur onbewolkt om het restantje warmte uit te stralen.
Voordelen:
Ik kan weer naar buiten. Een hete zomer onderga ik binnen omdat het buiten niet te harden is. Ik heb de hele zomer mijn overhemd aan kunnen houden. Geen last van muggen.
Overdag is het in het RHC-e en BHIC een mooie tempratuur voor een onderzoek.
Geen lawaai van bbq-feestjes bij de buren.
Geen lawaai van ventilators of airco's.
Geen hitte in huis. Een normale nachtrust.
De heide komt fraai in bloei http://www.ed.nl/specials/natuur/9267853/Hei-in-bloei.ece.
Minder gevaar voor de gezondheid. Er overlijden veel minder oudere mensen.
Zodra de gemiddelde buitentemperatuur per etmaal boven de 17 graden uit komt, is sprake van extra sterfte.
http://www.ed.nl/nieuws/algemeen/binnenland/9197152/Temperatuur-in-huis-moet-omlaag.ece

Positiveit over verregende zome in het ED?

weerman

Hallo Hans,
Ik ben geen "weerman" in de zin van voorspellingen maken. Ik ben een amateur die gek is van cijfertjes en daarom nauwgezet het weer in de regio Eindhoven volg. Alles gaat bij mij in een flink groeiende database en van daaruit probeer ik trends te constateren en records bij te houden.Ik kijk uiteraard ook naar veranderingen in het regionale klimaat en ik heb daar al meerdere malen verslag van gedaan.
Wat me ook bezig houdt zijn de verschillen in het weer tussen bv. De Bilt en Eindhoven. Regionale kranten verzaken op dit punt hun plicht en vinden gemakshalve dat alles wat voor De Bilt geldt ook voor Eindhoven goed is. Niets is minder waar. Uitspraken over bv. de zomer verschijnen hier in de media zonder dat iemand zich even afvraagt of dat ook voor onze regio wel waar is . Zie bv. in http://www.dse.nl/node/view/3358 wat ik schreef over de zomerse dagen.
Je zal me dus niet gauw ergens als weerman zien opduiken omdat ik me meer bezig houd met de weerhistorie dan met de weersverwachting.
Heel af en toe (tot nu toe twee keer in 10 jaar!) heb ik contact met het E.D. gehad over een of andere weersextremiteit. Verder vind je mijn stukjes hier en daar op het internet. Meestal zijn die stukjes overgenomen van DSE.
Studio 040 lijkt me een mooi medium om af en toe iets over het Eindhovense weer te zeggen. Maar is er wel belangstelling voor regionale weerrecords en terugkijkjes in het verleden van het Eindhovense weer? Ik heb nog nooit contact gehad met mensen van 040 en misschien komt dat ook wel nooit. Als ze stukjes van mij over willen nemen dan heb ik daar geen bezwaar tegen zeker niet als ze ook de bron vermelden.
groetjes

gerrit

Ambitie

Quote: "Ik heb nog nooit contact gehad met mensen van 040 en misschien komt dat ook wel nooit."

Bovenstaande komt op mij afwachtend over. Je kunt ook het heft in eigen hand nemen en contact met hen opnemen (misschien heb je dat al eens gedaan, dat weet ik niet). En misschien is er idd geen expliciete belangstelling op dit moment, maar wordt er een latente vraag concreet als men weet wat je te bieden hebt.

Ik lees je stukjes graag.

Hilde

Leuk dat je m'n stukjes graag leest. Het is altijd fijn om een beetje feedback te krijgen. Natuurlijk doe ik het in eerste instantie voor me zelf. Het is mijn hobby . Als er anderen zijn die er ook belangstelling voor hebben dan is dat heel fijn om te horen en het is een stimulans om door te gaan. Inmiddels ben ik er elke dag minstens een paar uur mee bezig maar ik blijf het leuk vinden.
Solliciteren doe ik niet meer. Die tijd heb ik gehad. Maar als iemand iets over wil nemen dan vind ik dat ook best leuk. Soms krijg ik een vraag over een extremiteit of zo. Ook dat is leuk en ik probeer altijd een antwoord te vinden.

gerrit