registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

ICT route 2010. Onderweg van kenniswijk naar Brainport Eindhoven

Foto en collage: Rien Valk

Foto en collage: Rien Valk
Donderdag 7 juli startte ICT Route 2010. http://www.be-linked.nl/
Enkele uitspraken: Burgemeester Sakkers "goed dat we in alle openheid Phileas getest hebben". Kees Rovers (Close the Gap) "Straks kopen ze onze riolering ook nog op en moeten we nog betalen voor onze eigen str... nee nee, we zijn zelf als coöperatie eigenaar van ons netwerk..." Eric Goosens (Zylom) "wij maken spelletjes voor Sophie en Marie". Arjan de Koning (Paradigit) "Niet proberen maar doen". Skool haalt ICT beheer en onderhoud volledig uit de school. Volgend jaar staat er weer een congres geplanned. Dit was het begin. Op naar een vruchtbare ICT samenwerking in onze regio!

Op je gezicht gaan is niet erg als je daar iets van leert

Burgemeester Sakkers zei ook dat hij het niet erg vind als een bestuurder op zijn gezicht gaat, zoals met de Phileas, als je daar iets van leert. En ik denk dat er van de Phileas wel degelijk nuttige dingen geleerd kunnen worden. De vraag is alleen of het ook gebeurd.
En of er met het geleerde verder iets nuttigs gebeurd.

En Kenniswijk is helenmaal niet mislukt, het is een daverend succes.
Niet omdat Ons Net kenniswijk gered heeft, nee het was een experiment. Experimenten mislukken niet, die hebben een uitkomst, en daar kun je weer van leren, wat het reslutaat ook is.
Die visie hoorde ik ook elders al klonk daar nog wel meer de maakbaarheid van de netwerk/internet samenleving in door.
Volgens mij is die maakbaarheid op d enu geprobeerde manier toch redelijk mislukt.

Mooie plannen in Almere, en nog brussel-proof ook. De gemeente heeft daar geregisseerd dat de regio almere glasvezel in de buurt krijgt en dat anderen dat dan gaan aansluiten op woningen.
Zie http://www.almerekennisstad.nl/

Er is een pilot begonnen om voor 59 of 79 EUR/maand ongeveer hetzelfde te krijgen als Ons Net hier aanbiedt, (nog aan een beperkt deel van de regio)
Maar die aansluitingen moeten ze daar nog wel realiseren.
Zie de almeerse ons net, maar dan officieel commercieel, http://www.unet.nl/?page=almere_consument_prijzen

De friezen doen het beter

Een groniger die in friesland werkt, had een mooie vergelijking.
- Rond 1750 was het streven in friesland om elk gehucht en boerderij over water bereikbaar te maken, lees de Kameleon er maar op na.
- Na 1830 begonnen de spoorwegen op te komen, maar die lijken toch wel op hun retour, tegenwoordig. De Phileas is nu de toekomst.
- 1970, nederland beseft dat elke zichzelf respecterende STAD via een snelweg bereikbaar moet zijn.
- 2005,de naar buiten kijkende nederlanders zien dat elders in de ontwikkelde wereld glasvezel, dus breedband-internet, de nieuwe standaard infrastructuur is geworden.
Nederland moet dat nu ook maar eens gaan doen.

De Groniger is in friesland bezig de meeste friese kernen met "darkfiber" (leeg asfalt) te verbinden. Hij merkt op dat "waar die eerste 3 soorten infrastructuur door de toenmalige overheden werden betaald en aangelegd, moeten we nu afhankelijk zijn van private ondernemers."
Gezien de zeer trage ontwikkelingen, vergeleken met het buitenland, doen we hier iets fout.

Zie http://www.ictcenter.nl/upload/M4_1.html