registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Zonsverduistering 4 januari

/~zonnekijkster/img/kijkmeenaardezon.jpg

Dinsdagochtend is in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Bij zonsopkomst is de maan al een stuk voor de zon geschoven. Om 09:17 is de zon maximaal verduisterd. Dan is 77% van de zondiameter bedekt door de maan.

Bij goed weer stel ik dinsdagochtend de zonnekijker op aan de rand van een wei in het zuiden van Eindhoven. Iedereen is welkom om een kijkje door de zonnekijker te nemen. Wil je mee kijken stuur mij dan een email zodat ik je de exacte locatie kan doorgeven.

Kijk voor meer informatie op http://zonnekijkster.dse.nl/

(Naar de zon kijken zonder de juiste filters is schadelijk voor je ogen en kan je telescoop beschadigen.)

Iets gezien?

Hoe was het? Waren er veel mensen en hebben jullie iets kunnen zien?
Laat ons meegenieten.

gerrit

Het was heel mooi.

Foto gemaakt via zonnetelescoop, 04-01-2011

Foto gemaakt via zonnetelescoop, 04-01-2011

Vooral de zonsopkomst was prachtig. Het eerste moment van de zonsopkomst filterde de dampkring genoeg licht zodat je nog eventjes de gedeeltelijk verduisterde zon met het blote oog kon zien. Daarna moest je een filter gebruiken zoals in de zonnekijker of een eclipsbril.

Het was bewolkt, maar niet aan de horizon. Precies waar de zon op kwam was het helder. Na het maximum van de gedeeltelijke zonsverduistering trok het wolkendek verder richting het oosten. De zon was nu alleen nog maar door de wolken te zien. In de vorm van een sikkel scheen de zon door de wolken heen.

Er waren in totaal 17 belangstellenden, waaronder een groot aantal mensen die eventjes een kijkje kwamen nemen.