registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Ons Net leden kom in actie

Afgelopen zaterdag kwam ik 2 plaatsgenoten tegen op het van Gogh plein in Nuenen. Daar stond een verkoop punt van kabel TV bedrijf UPC. Mijn plaatsgenoten waren net overgestapt van het coöperatieve Ons Net Nuenen naar het bijna identieke pakket van UPC.
Net als bij Ons Net Nuenen (en Eindhoven) hebben ze TV/Radio, Internet en Telefoon abonnement in een pakket. Het UPC internet abonnement is een stuk minder snel, maar zij vonden het UPC TV zenderaanbod belangrijk.
De druppel was voor hen het nieuwe Ons Net zender pakket, met een Turkse en zender en Al Jazeera, daar hadden ze geen behoefte aan. Deze Nuenenaren gingen tevreden weg bij de UPC truck

Persoonlijk mis ik de BBC zenders in het nieuwe Ons Net zenderpakket.
Wat mij vooral verbaasd is dat het nieuwe zenderpakket onaangekondigd in de bus viel.
Ik had verwacht dat binnen de coöperaties Ons Net Nuenen en Eindhoven wel enige vorm van inspraak en consultatie van de leden verwacht, maar in Nuenen heb ik er helemaal niets van gemerkt.

Ik hoop dat de besturen van de beide coöperaties snel wakker worden en opkomen voor de leden.

Concreet stel ik voor gebruik te maken van ons eigendom, het glasvezelnet, om onderling de BBC zenders te verspreiden.
We mogen als coöperatie, deze zenders niet meer inkopen, UPC en de andere kabelmaatschappijen hebben een exclusief contract met de BBC.
maar niets staat ons in de weg ons eigen prive glasvezelnet ge gebruiken om de BBC zenders te verspreiden, als we het BBC signaal gewoon uit de lucht plukken.

Laat de huidige leverancier de ontvanger voor de BBC zenders, maar aan de ons, de cooperatie verkopen. dan ontvangen we het signaal zelf wel.
vervolgens huren we als coöperatie iemand in om dat signaal op een nette manier, via ons eigen glasvezel net bij ieder lid thuis te krijgen te krijgen. Gewoon op een plek in de frequentie band tussen de andere zenders.
Waarschijnlijk moeten we met de pet rondgaan om die ontvanger aan te schaffen. Maar de huidige eigenaar gebruikt hem toch niet meer, en hij is tweede hands, dus daar komen we wel uit.

Dit is wat we kunnen als coöperatie en eigenaar van ons eigen glasvezel net, laten we dat doen.

Als iemand het telefoonnr heeft van de voorzitter van Ons Net Nuenen, mail dat dan even naar HenkDaalder at dse.nl

iPlayer

Een andere oplossing is het gebruik van iPlayer. Hiermee kan je een aantal BBC-programma's bekijken. De iPlayer werkt alleen als je IP-adres in de UK of Noord-Ierland ligt.
Ik heb wel eens geprobeerd dit te omzeilen, maar dat lukte toen niet. Ik had via een andere proxy o.i.d. ingelogd, maar er ging iets fout. Dit moet technisch wel te regelen zijn.
(Ik heb het nog eens geprobeerd. iPlayer werkt met Javascript. Hierbij is het lastig het IP-adres te omzeilen).

Bij Arte.tv kan je ook programma's later nog terug bekijken als je virtueel in Frankrijk of Duitsland woont.

Ik wil mijn satellietreceiver van de Praxis wel voor een kanaal (BBC 1) beschikbaar stellen. Mijn eigen bandbreedte is echter maar 2 MB.

Ik doe verder niks nieuws met glasvezel. Dit is bij Ons Net Eindhoven gewoon een totale mislukking worden, qua innovatie dan. Want ze hebben helemaal niks nieuws ontwikkeld.

Met wat tweedehandsspullen van Marktplaats kan je trouwens bijna alle Britse tv-zenders gratis ontvangen (behalve Sky en Virgin).

Glashart en de BBC

Ik heb nu een reactie ontvangen van Programmaraad Zuid-Oost-Brabant (zij gaven als advies om BBC 1 en BBC 2 op te nemen in het pakket).
Glashart wordt eenmaal in een advies van programmaraad Haarlem genoemd. Glashart is dus de provider. Eigenlijk zouden alle programmaraden met radio/tv op glasvezel een advies moeten uitbrengen aan Glashart. Kennelijk is het aangeboden pakket op alle glasvezelnetten identiek.
De Programmaraad heeft een brief geschreven naar CVDM om uitleg over de status van Ons Net.

Het is wel jammer dat er nooit een rechterlijk vonnis is gekomen over deze zaak. Glashart heeft nu wel een contract voor BBC Entertainment.

Ik denk dat alleen een consumentenactie richting BBC in London kans van slagen heeft. Bij de afdeling Complaints van de BBC kan je telefonisch, via de website van de BBC of per brief (BBC Complaints, PO Box 1922, Darlington, DL3 0UR) een klacht indienen. Het toezichtsorgaan voor de omroep is de Ofcom.
De BBC had in 2009 een jaaromzet van ruim 5 miljard euro, en staat op plaats 20 van de top mediabedrijven wereldwijd. Het jaarverslag van de BBC staat hier ergens.

besloten net

Is het niet zo dat de programmaraad alleen gaat over publieke distributienetten, zoals het kabeltv net van UPC?

Ons Net is een besloten net. Daar heeft de programma raad niets over te zeggen, omdat er een Ons Net ledenraad is die dat kan doen.