registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

1 april E-Mail beperking bij DSE?

/~nieuws/pics/1april.jpg

De afgelopen dagen hebben we met veel plezier al de reacties bekeken die jullie via tweet.dse.nl hebben opgestuurd. Zie ook: Dit was de 1 aprilgrap van DSE Waarin we aankondigde DSE gaat e-mail grootte beperken tot 140 karakters! Het was hartverwarmend om te merken hoe graag en goed jullie onze e-mail diensten gebruiken. Geen bericht is goed bericht zeggen we vaak maar soms is een beetje waardering vooor al het werk wat onze vrijwilligers doen toch echt de moeite van een berichtje, bijdrage of reactie op onze homepage waard.

Het zal de meeste van jullie nu wel duidelijk zijn dat bij de voorgestelde mailbeperking sprake was van een 1 aprilgrap. We hopen dat het voor iedereen leuk is geweest en dat onze helpdesk de echte ongeruste gebruikers tijdig weer heeft gerust gesteld. Dit was de eerste keer in de geschiedenis van DSE dat we voor 1 april iets hebben gedaan. Het valt niet mee om daar iets leuks voor te bedenken wat voldoende serieus lijkt maar ook de mogelijkheid bied om de grap te doorgronden. Wij menen daar deze keer in geslaagd te zijn. We horen graag van jullie in een reactie hieronder of je het daar mee eens bent.

Persoonlijk hoop ik dat deze 1 aprilgrap er toe heeft bijgedragen dat het DSE community gevoel is toegenomen. Maar nu we toch jullie aandacht hebben wat e-mail betreft, de mensen van de helpdesk willen graag nog de volgende boodschap kwijt:

Zoals iedereen ondertussen wel weet wordt er heel veel spam rondgestuurd. De laatste statistieken laten zien dat amper 5% van de rondgestuurde mail echte mail is. De rest is allemaal ongevraagde troep die niemand in zijn mailbox wil hebben. DSE probeert die 95% allemaal voortijdig af te vangen zodat jij die niet hoeft te ontvangen. Onze server staat daar heel hard over te rekenen. Kijk nog eens naar de uitleg van die rekenpartij: http://www.dse.nl/node/view/1160

Wat kan ik, gebruiker van DSE, doen om DSE te helpen met die mail? Best een hoop. We noemen er een paar:

NOOIT op een spam mail reageren, want daarmee beloon je de spammers en trek je nog meer spam aan.

Zorg dat je mailbox niet vol zit. Een volle mailbox verstoort de mailaflevering. De afzender moet geïnformeerd worden dat de mail niet afgeleverd kan worden. Als die afzender vervalst is, gaat die info naar iemand die niets gestuurd heeft en dat geeft weer een hoop onnodig mailverkeer. Ondertussen blijft DSE proberen de mail af te leveren en dat kost weer de nodige capaciteit. Dus: leeg op tijd jouw mailbox.

Als je jouw mail automatisch laat doorsturen naar een ander adres, check dan regelmatig of dat andere adres nog bestaat.

Stuur geen grote foto's per e-mail. Want al die bitjes van die foto moeten allemaal door onze virus/spam controle en dat vreet computercapaciteit. Grote foto's zet je gewoon op Picassa of andere websites.
Zorg voor een goede bescherming tegen virussen, wormen, spyware enz. Daarbij is een goed anti-virus/spam pakket van essentieel belang. Bezuinig daar niet op en schaf zo'n pakket aan (Mcaffee, Norton, Bit-defender, AVG, etc.).

Maar minstens zo belangrijk is verantwoordelijk gedrag. Let altijd op wat je doet op internet. Het is er gevaarlijk en (crimineel) misbruik is helaas geen uitzondering meer.

Tot ziens met bijdragen op onze homepage en bedankt voor jullie reacties namens alle leden van de tweet commissie: Ron, Eric, Joost, Han, Annys, Wim en mijn persoon.

Op naar een bruisende digitale stad en op 12 juni een plezierig DSE Lustrum feest ter gelegenheid van ons 15 jarig bestaan! Waar ook aan veiligheid op internet aandacht wordt gegeven. Houd onze homepage en je DSE mail in de gaten!

Rien Valk hoofdredacteur DSE homepage

Hieronder nog een extra greep uit de reacties

- 1 april :-). Meer tekens heb ik niet nodig.

- Leuk, jullie zijn er vroeg bij met je 1 april grap !

- Haha, kennelijk zijn er altijd mensen die in aprilgrappen tuinen

- Ook in 1572 werd hier al over nagedacht!

- De klimaatgekte neemt steeds absurdere vormen aan. Een 140 beperking voor een beter milieu & minder CO2... Wel 'toevallig' dat het donderdag ingaat. 1 April dus...

- Bij nader inzien: prima. Al die bytes vreten stroom!!! Maar wel grappig toch: slechts 140 bits!

- Ik zie mijn reactie nergens terug, dus inderdaad een hoax? ;)

- errug grappig! donderdag is 1 april...Je hebt altijd mensen die er intrappen...

- Goh, welke datum is het aanstaande donderdag?? Leuk gevonden!!

- Eindelijk weer 1 die goed onderbouwd is onderbouwd en daardoor op het eerste gezicht wel logisch lijkt. Pas als je even nadenkt, dan weet je dat het niet waar kan zijn.

- Toch leuk dit soort acties zo vlak voor 1 april ;-)

- Of zou het bijna 1 april zijn?

- donderdag...eens kijken...datum: 1 april...briljant idee...zit ik al aan de 140 tekens nu?

Kort

Tis tog jamr da t initiatif ni dorgat.Tis d kunst om m@ z - moglk tekns zveel moglk t zgg.D8 da w da tog ondrand wl hdd gleerd.D groett.