registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Februari 2010 in Eindhoven.

/~gerrit16/images/logo.jpg

Opnieuw hadden we te maken met een koude wintermaand.
Waren december en januari ook al koud, februari liet zich niet kennen en werd ook een echte winter maand.
De maand begon met sneeuw en het duurde tot 18 februari voordat dat weer weggedooid was.
De gemiddelde maandtemperatuur lag ,voor Eindhoven, op bijna 1,8 graad terwijl 3,1 normaal is.
We moeten 14 jaar terug om een nog koudere februarimaand te vinden.
Ook dit keer lagen vooral de nachttemperaturen erg laag en dat was in januari ook al zo.
Als ik zo dadelijk de balans van deze winter ga opmaken dan zal het niemand verwonderen dat het een koude winter is geweest.
Februari 2010 gaat ook de boeken in als een natte en sombere maand.
De zon liet zich op 14 dagen zien waarvan slechts 2 dagen echt zonnig genoemd kunnen worden. Dat is niet veel. Verleden jaar hadden we nog 4 echte zonnige dagen en in februari 2003 maar liefst 18. Dat is dus een heel verschil. Totaal scheen de zon ongeveer 47 uren en dat is erg weinig.
Het regende en sneeuwde in de maand ongeveer 90 uur en dat leverde ruim 73 mm op. Dat is ruim 50% meer dan normaal. Vooral in de laatste week van de maand viel er veel regen.
Het was dus koud , nat en somber in februari 2010 maar als je op het schema voor februari kijkt ( zie: http://www.ganymedes.com/februari.htm ) dan zie je dat ondanks deze kou februari gemiddeld nog steeds warmer wordt. Op de bovenste regels van het schema is te zien dat de gemiddelde temperatuur nog steeds oploopt en lager in het schema is te zien dat de vorst gemiddeld afneemt.
Zeer opvallend is de regel met de Hellmann koudegetallen. Deze maand kwamen we op 25 wat behoorlijk koud is. Ga je naar rechts dan zie je dat in de periode 1951 -1970 het koudegetal voor februari op gemiddeld 29 lag. In de periode 1991-2010 ligt het koudegetal nu gemiddeld op 12. Een koude februari van 25 koudepunten zet dus niet zoveel zoden aan de dijk.
Ik ga nu beginnen aan het winteroverzicht. Zoals gebruikelijk komt dat te staan op http://www.ganymedes.com/Winter.htm . Vanuit dit schema is door te klikken op een aantal grafieken waarmee duidelijker te zien is hoe de winters van vroeger zich verhouden tot de winters van nu. Over een paar dagen is dit overzicht compleet.
Alle bovengenoemde getallen zijn van de bron KNMI. Alle bewerkingen, berekeningen en conclusies zijn voor mijn rekening.