registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Het nut en de moeilijkheid van een volksstemming

1. Het nut. Eindelijk ging het eens niet over de poppetjes, maar over inhoud! Misschien niet altijd de precieze inhoud, ook wel eens over zij- en bijzaken, maar toch: we hebben het eens gehad over iets en niet over iemand. En wat zie je? Iedereen raakt opeens betrokken, de discussie laait op. Voor het eerst in jaren denken en praten mensen mee over Europese onderwerpen. Een verademing!
2. De moeilijkheid. Kars Veling, voormalig leider van de Christen-Unie, plaatste gisteravond in NOVA een rake observatie: eigenlijk hebben we niet één referendum maar wel tien. Dat is inderdaad een moeilijkheid: de grondwet is inhoudelijk zo veelomvattend, dat het lastig is er een totaaloordeel over uit te spreken. Er staan dingen in waar je het absoluuut mee eens bent, maar andere die je afwijst. En wat moet dan het zwaarste wegen?
Tot op zekere hoogte hou je deze moeilijkheid altijd, maar toch moeten we bij volgende gelegenheden het onderwerp misschien meer begrenzen. Het is wellicht toch makkelijker vóór of tegen - bijvoorbeeld - een Europees leger te stemmen dan tegelijkertijd over onze grondrechten, de beginselen van het onderlinge handelsverkeer, onze relatie met de rest van de wereld en de hele organisatie van het Europese bestuur.
3.Een volksstemming. Waarom gebruiken we niet vaker dit heldere Nederlandse woord dan het voor velen onbegrijpelijke referendum? De twee enige voordelen van dit laatste woord zijn dat het iets korter is en dat het een enkeling misschien prikkelt om toch maar eens die mooie oude, krachtige en door haar compactheid o zo doelmatige Europese taal, het Latijn, te gaan leren.