registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Einde van de winter in zicht?

/~gerrit16/images/logo.jpg

Ik verlang naar het voorjaar. Iedereen heeft nu wel zo’n beetje genoeg van de winter en kijkt uit naar mooier en warmer weer. Dat komt omdat deze winter wel een beetje lang duurt en redelijk guur en koud is. Ook hebben we over sneeuw niet te klagen, maar dat verveelt gauw. De eerste echte winterse periode eindigde dit jaar op 13 januari. Aan een lange periode van vorst kwam een einde en velen dachten dat we het wel weer gehad zouden hebben voor dit jaar. Niets was echter minder waar.
Op 23 januari begon het opnieuw te vriezen en kwam de winter terug. Vanaf de 23e januari hebben we nu al 20 dagen met vorst gehad, waarvan op 9 dagen matige vorst. De laagste temperatuur in deze periode was -9,6 graden op 27 januari. In deze periode hadden we ook 8 winterse (IJs) dagen en 14 Hellmanndagen. Op 8 februari begon een tweede officiële vorstperiode en die duurt waarschijnlijk tot ,of tot en met, vandaag. Opvallend was dat dit tweede wintertje weinig zon meebracht. Vanaf 23 januari hebben we slechts 51 uur zon gehad en dat is niet veel voor een periode met veel vorst. In deze periode waren ook 11 dagen volkomen zonloos en dat is de laatste jaren niet in die mate voorgekomen.
Als je dit allemaal bij elkaar optelt dan is het niet zo gek dat velen met mij naar het voorjaar verlangen.
Gelukkig komt het voorjaar eraan. Zeer waarschijnlijk is het morgen (17 feb.) nog koud maar daarna keert naar verwachting de echte winter ons de rug toe en gaan we warmer weer tegemoet. De sneeuw zal waarschijnlijk donderdag verdwijnen, de temperatuur gaat omhoog en de zon zal zich wat meer laten zien. Hoera!

Ik houd het Eindhovense weer al vele jaren bij. Ik noteer vrijwel alles en maak vele ranglijstjes.
Het is echter altijd terug kijken en tot nu toe geen voorspellingen voor de toekomst. Ik merk echter dat de meeste mensen bij weerberichten onmiddellijk denken aan voorspellingen en minder aan de historie. Daar moest ik dus wat aan doen en daarom staat vanaf vandaag op mijn site niet alleen heel veel over de weerhistorie maar ook een vooruitblik naar de komende 48 uur.
Uiteraard kan ik zelf deze voorspelling niet betrouwbaar genoeg maken. Daarom heb ik de hulp van professionals hierbij nodig. Er zijn vele mogelijkheden. Ik heb echter gekozen voor de weersvoorspellingen voor Eindhoven van het Noorse meteorologisch instituut. Dit instituut heeft een goede naam en naar mijn mening zijn de weersvoorspellingen ook voor Eindhoven van goede kwaliteit. Zie : http://www.ganymedes.com/meteo.htm
De voorspelling wordt gepresenteerd in de vorm van een diagram waarbij je in een oogopslag kan zien wat temperatuur , neerslag en zon de komende uren gaan doen.
Ik hoop dat deze weersvoorspelling aan de verwachting voldoet en dat hij veel geraadpleegd gaat worden.
Alle andere weerhistorische gegevens blijven ook bestaan en worden voortdurend up-to-date gehouden. Zie http://www.ganymedes.com/weer.htm

gerrit