registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Zonloze dagen

/~gerrit16/images/logo.jpg

Vandaag is het een mooie winterdag, maar gisteren was het somber. Vandaag schijnt de zon en gisteren hebben we geen zon gezien. Zo gaat dat in ons klimaat, niks bijzonders dus.
Toch vroeg ik me af hoeveel echt zonloze dagen hebben we eigenlijk? Zijn dat er enkele per jaar of zijn het er vele tientallen of misschien wel meer dan honderd?
Ik ben daarom maar weer eens in m’n database gedoken en heb alle absoluut zonloze dagen eens geteld. In de periode van 1978 tot en met 2009 bleken van de ca. 12.000 dagen er 2064 zonloos te zijn. Dat is dus ongeveer 18%.
Bij een nadere bestudering van deze cijfers bleek me al gauw dat er enorme verschillen in het aantal zonloze dagen zitten tussen de verschillende seizoenen en de maanden.
Ze telde ik voor de maand mei bv. slechts 30 zonloze dagen in deze periode van 32 jaar en voor december 459. Voor mei komt dat neer op minder dan 1 zonloze dag per maand en voor december op gemiddeld meer dan 14 van deze sombere dagen.
Heel verrassend is dat natuurlijk niet want iedereen weet dat december een uiterst sombere maand is. Veel verrassender was het, toen ik de jaren eens onder elkaar ging zetten en het aantal zonloze dagen in de tijd ging bezien. Onmiddellijk viel me een enorm verschil op tussen de eerste jaren en de laatste jaren in deze periode. Als ik bv. de eerste 8 jaren (dus 1978/1985) eens vergelijk met de laatste 8 jaren (2002/2009) dan blijkt dat het aantal zonloze dagen van gemiddeld 89 per jaar voor de eerste periode terugloopt tot een gemiddelde van slechts 42 zonloze dagen per jaar voor de laatste periode. Dat is een gigantisch verschil van meer dan 50% !!!
Je mag dus concluderen dat we de laatste jaren veel minder zonloze dagen hebben dan voorheen. Het is jammer dat ik de periode van voor 1978 niet kan bekijken want gevoelsmatig zeg ik dat het voor 1978 nog veel somberder moet zijn geweest.
Voor mij was het een verrassing dat het aantal zonloze dagen zo hard terugloopt. Waar gaan we heen?
Om dit alles wat duidelijker te laten zien heb ik in een tabelletje wat relevante cijfers op een rijtje gezet. In de onderstaande tabel laat ik het gemiddeld aantal zonloze dagen voor Eindhoven per periode van 16 jaar zien. In de twee laatste kolommen staat de afname vermeld in dagen en in procenten. Het is duidelijk dat het aantal zonloze dagen in de periode 1994-2009 vrijwel gehalveerd is t.o.v. de periode 1978-1993.

/~gerrit16/images/zonloos.jpg

Ik heb de getallen in de kolommen afgerond op hele dagen. Het percentage is nauwkeuriger berekend, dus voor de mensen die het na willen rekenen houd rekening met deze afrondingsverschillen.

Zoals u van mij gewend bent kom ik meestal aan het einde van een maand met een overzichtje van die maand. Door omstandigheden gedwongen zal dit overzichtje van deze interessante januarimaand, waarschijnlijk iets later verschijnen. Wel is het zo dat ik op mijn site voortdurend alle cijfers bijwerk en bovendien een aantal fenomenen in de vorm van grafieken laat zien.
Bovendien ben ik bezig om ook de zonloze dagen toe te voegen zodat nu elke maand jaar of seizoen op 36 punten bekeken kan worden. Zie http://www.ganymedes.com/weer.htm

Gerrit
(zoals altijd gelden de cijfers alleen voor Eindhoven e.o. Alle brongegevens zijn van het KNMI en alle berekeningen en conclusies zijn voor mijn verantwoordelijkheid.)

ik wil de zon terug

Het is een vloek onder amateur astronomen dat als je een nieuwe telescoop hebt je een aantal dagen slecht weer krijgt wat evenredig is aan de grootte van je telescoop. Nou heb ik maar een klein kijkertje, maar wel een speciale waarmee ik maar één ster kan bekijken: onze zon.

Zonnetelescoop

Zonnetelescoop

Het viel mij dus ook al op dat het zo vaak bewolkt is. Wat ik verder opmerkelijk vind is dat de zon vaak iets na twaalf heel even doorbreekt.

Zon bekijken

Gemiddeld kan je nu dus vaker naar de zon kijken dan vroeger.
Is er een relatie tussen zonnevlekken en het weer in Eindhoven?
Zoiets zou ik graag eens willen uitzoeken maar dat zal niet eenvoudig zijn.

gerrit

Beweringen over zonnevlekken

Naar mijn smaak worden er te vaak beweringen gedaan over zonnecyclus en het verband met x, y, z. Zo hoorde ik laatst de bewering dat tijdens een zonneminimum vaker een elfstedentocht gereden zou worden. Bekijk de getallen en je ziet dat dit helemaal niet waar is:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_solar_cycles
Kun je meteen zien of er iets terug te vinden is over het weer. :-)

Zonloos

Het is nu begin december 2013 en we zitten in een behoorlijk sombere weerperiode. Daarom heb ik nog maar eens even naar het aantal volkomen zonloze dagen gekeken.
Als aanvulling op het bovenstaand tabelletje:
2010 55 zonloze dagen
2011 54 zonloze dagen.
2012 34 zonloze dagen.
Periode 1997 t/m 2012 gemiddelde 45 zonloze dagen.
Als je deze getallen naast het tabelletje legt dan zie je dat het aantal zonloze dagen nog steeds afneemt.
In 2013 t/m november zitten we op 47 zonloze dagen.

gerrit